2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatak: az RMGC újabb engedélyét érvénytelenítették

2007. november 29. 10:52, utolsó frissítés: 13:19

Érvénytelenítette a brassói bíróság a Verespatakon aranybányát nyitni tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat azon engedélyét, amely régészeti szempontból értéktelennek minősítette a Kirnyik-havast.

Ez már a második bírósági ítélet, amely megerősíti egy francia kutatócsoport és hatszáz külföldi tudós azon véleményét, miszerint a Kirnyik-havas az európai és a román történelem szempontjából páratlan régészeti leleteket tartalmaz. Ott olyan római kori bányajáratokat találtak, amelyek meglepően épek maradtak az eltelt kétezer év ellenére is.

2005-ben a gyulafehérvári illetékes bíróság érvénytelenítette először a kulturális minisztérium által kibocsátott engedélyt. Az ügy a legfelsőbb bírósághoz került, amely azonban nem hozott döntést, hanem formai okokra hivatkozva visszaküldte az aktát a brassói ítélőtáblához.

A brassói illetékes bíróság szóvivője szerdán közölte a Rompres hírügynökséggel, hogy a döntés nem jogerős. Az MTI-hez eljuttatott közleményében kiábrándultságának adott hangot Alan Hill, az RMGC elnöke a bírósági döntést illetően.

A bányatervet ellenző, helyi lakosok által létrehozott Alburnus Maior és a marosvásárhelyi székhelyű Pro Európa Liga emberjogi szervezet ügyvédei a kormánnyal szemben aratott győzelemnek tartják a brassói bíróság ítéletét.

Korábban az RMGC településrendezési engedélyét is megsemmisítették, s emiatt a környezetvédelmi minisztérium felfüggesztette a bányaterv engedélyeztetési folyamatát. (mti, rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS