2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RMDSZ-küldöttség Băsescunál: oktatási törvénycsomagról és a választási rendszerről volt szó

2007. november 29. 17:26, utolsó frissítés: 17:45

Az államfői bizottság által javasolt oktatási törvénytervezet hiányosságairól és a többségi, kétfordulós egyéni választókerületes rendszer aránytalanságáról tájékoztatta az RMDSZ küldöttsége Traian Băsescu államfőt a mai Cotroceni-i tárgyalásokon.

A küldöttség vezetője, Kelemn Hunor ügyvezető elnök az RMDSZ nevében egy oktatással kapcsolatos dokumentumot nyújtott át az államfőnek. Korábban az államfő is elküldte az RMDSZ-nek az általa javasolt oktatási paktum szövegét.

Kelemen Hunor beszámolt: az RMDSZ küldöttsége közölte az államfővel, jó kiindulópontnak tartja egy oktatási reform kivitelezésére az államelnöki hivatal oktatási törvénycsomagját, ellenben a dokumentum számos hiányosságot tartalmaz a kisebbségi anyanyelvi oktatást illetően.

Emellett a küldöttség sérelmezte az államfő előtt, hogy az oktatási törvénycsomag szövegét kidolgozó tanügyi szakbizottságba egyetlen magyar szakembert sem hívott meg, emiatt a dokumentum egyetlen mondatot, vagy szót sem tartalmaz a hazai kisebbségi, illetve a magyar nyelvű oktatásról.

Kelemen szerint konkrét javaslatokat tettek a dokumentum kiegészítésére, az oktatási törvény módosítására, valamint az iskolák finanszírozására és a tanterv kidolgozására – elmondták, hogy a magyar nyelvű oktatást óvodától a doktori képzésig biztosítani kell, beleértve a magyar nyelvű egyetemi oktatást is.

Emellett szorgalmazták, hogy a kisebbségi oktatási intézményekről az őket működtető nemzeti közösség dönthessen.

“Az államnak – a fejkvóta alapján – biztosítania kell ezeknek az intézményeknek a támogatását. Az államfőnek azt is hangsúlyoztuk, hogy a kis közösségek létszám alatti osztályokkal működő iskoláinak támogatását az államkasszából kell egészíteni” – mutatott rá Kelemen Hunor ügyvezető elnök, aki hozzátette, az RMDSZ-küldöttség azt is kérte, hogy a magyar gyermekek anyanyelvükön tanulhassák valamennyi tantárgyat – a történelmet és földrajzot is –, a román nyelvet pedig igényeiknek megfelelően kidolgozott tankönyvekből sajátíthassák el.

Az RMDSZ képviselői azt is említették, hogy a vidéken élő iskolásoknak biztosítani kell a városi tanulókéval egyenlő esélyeket, javasolták, hogy a létszám alatti osztályokkal működő iskolákat csak abban az esetben vonják össze, ha a gyermekeknek nem kell 15 kilométernél hosszabb utat megtenniük a legközelebbi iskoláig. „A dokumentum átnyújtásakor az államfőnek elmondtuk, ha az ebben megfogalmazottakat bevezetik a paktum szövegébe, az RMDSZ aláírja a paktumot” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Az egyéni választókerületes választási rendszerrel kapcsolatban továbbra is azt hangsúlyozták – számol be a sajtóközlemény –, hogy az RMDSZ csupán egy olyan változatot támogat, amely biztosítja a romániai magyarság arányos képviseletét, és amelyben a leadott szavazatokat megfelelő arányban lehet mandátumra váltani. Közölték, az RMDSZ ezért a kormány által javasolt változatot támogatja, azt a rendszert, amely nem sérti a demokrácia azon alapelvét, mely szerint a társadalom valamennyi közösségét – a leadott szavazatok aránya szerint – parlamenti képviselethez kell juttatni. (sajtóközlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS