2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vonuló szárnyasok fertőztek madárinfluenzával a Duna-deltában

2007. november 30. 10:24, utolsó frissítés: 11:49

Vonuló madarak révén került a Duna-delta egy településének egyik háztartásába a madárinfluenza vírusa – közölte csütörtökön az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA). A Tulcea megyében lévő Murighiol település egyik háztartásában felbukkant kórokozóról szerdán állapították meg, hogy a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusáról van szó.

A falu környékén jelenleg körülbelül 6800 vonuló madár tartózkodik. Az ANSVSA közleménye szerint e madarak által kedvelt helyről származott az a takarmány is, amivel táplálták a házi szárnyasokat. A helyi vadászegyesületnek úgynevezett ellenőrző vadászatokat kell szerveznie, s az elejtett madarakat be kell szolgáltatniuk a hatóságoknak, hogy azok mintát vehessenek a vonuló madarak testéből.

A helyi lakosság beoltását ma tervezik befejezni. A település bejáratainál továbbra is működnek a fertőtlenítő egységek. Korlátozták az állatok szállítását és a szárnyashús, valamint a tojás forgalmazását.
A hatóságok örülnek annak, hogy csak egy háztartásban bukkantak a vírusra, amelyet megpróbálnak elszigetelni.

Az ország szárnyashús-exportját egyelőre nem érinti hátrányosan a kórokozó megjelenése. Korlátozások csak akkor várhatók, ha elterjed a madárinfluenza vírusa. A hatóságok már szerdán közölték, hogy értesítették az Európai Bizottságot a vírus megjelenéséről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS