2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyéni választókerületek: most a PSD-t akartja megfőzni a PD

2007. november 30. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

Távolmaradással bojkottálta a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Konzervatív Párt (PC) és a Nagy-Románia Párt (PRM) Băsescu államfő tegnapi választási reformos egyeztetéseit. Ennek ellenére az elnök úgy látja, megvalósítható a pártok összefogása a javasolt választási reform érdekében.

Az államfő által szorgalmazott verzióban minden képviselőt és szenátort egyéni választókerületes, kétfordulós többségi szavazási rendszerrel kéne megválasztani. A javaslat hátterében az az elképzelés áll, hogy így "megtisztítható a politikai elit", vagyis a választók "kevésbé lesznek kiszolgáltatottak a pártoknak". Băsescu erről népszavazást is kezdeményezett, ami november 25-én érvénytelenség miatt elbukott.

Ezután a PD az általa javasolt választási rendszerről törvénytervezetet nyújtott be a parlamentben, s ezt hajlandó támogatni a Liberális Demokrata Párt (PLD) is.

A demokraták azonban a legnagyobb frakció, a PSD támogatását szeretnék megszerezni a saját projektjükhöz, azon az alapon, hogy az nagyon hasonlít a PSD által korábban kidolgozott jogszabálytervezethez, amely jelenleg a parlamentben vár megvitatásra. Kérdés viszont, hogy a párt hajlandó-e lemondani a saját elképzeléseiről annak a Demokrata Pártnak a javára, mely mögött a PSD az ősellenség Băsescut látja.

Az államfő különben arra ösztönözte a PD-t és a PSD-t, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és állapodjanak meg egy közös törvényváltozatban.

A négypárti bojkott mellett az RMDSZ – Markó Béla közlése szerint – csak azért ment el a konzultációra, mert az udvariasság szabályai ezt kívánták. Markó szerint az államfő erőlteti a választási rendszer témáját, holott a politikában el kell fogadni azt az elvet – mondta Markó –, hogy "nem vagy egyedül, és másoknak is van véleménye".

A megbeszélés után Kelemen Hunor ügyvezető elnök elmondta: szerinte nem a négymillió, az egyéni kerületes rendszer mellett népszavazó ember, hanem az urnák előtt meg nem jelent 15 millió állampolgár véleményét kell figyelembe venni. Megismételte: az RMDSZ nem támogatja ezt az arányosság elvét mellőző szavazási rendszert, mert az "öngyilkos megoldást" jelent a kisebbségek, így a romániai magyarok számára is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS