2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hvg.hu: egymillió forinttal támogatta Esztergom Tőkés László kampányát

2007. november 30. 12:35, utolsó frissítés: 16:31

Butaságnak nevezte Tőkés László a hvg.hu értesülését, mely szerint a püspök-politikus Esztergom városi önkormányzatától kért és kapott támogatást többek közt europarlamenti választási kampányához.

Tőkés László egyszersmind tagadta a támogatáskérést, azonban a hírportál birtokába jutott egy 2007 augusztusában írt levél, melyet a püspök az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökeként írt alá, s a fejlécben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) püspöki hivatala szerepel.

Szilágyi Zsolt, a független jelölt kampányfőnöke sem tud az esztergomi támogatásról, és úgy nyilatkozott a Transindexnek, hogy ő nem írt alá ilyen szerződést a szóban forgó önkormányzattal. Elmondta, Tőkés László kampányát kizárólag román állampolgárok adományaiból finanszírozták.

A hvg.hu birtokába jutott levélben ez áll:

"külön is segítségüket kérnénk idei rendezvényeinkhez és programjainkhoz, melyek közül a következőket emelném ki: (...) Nem utolsó sorban pedig szólnom kell azokról a várható kampány-rendezvényekről, melyekre az EP-képviselői választásokra nézve kerül sor."

Az augusztus 26.-i levelet Meggyes Tamás, Esztergom fideszes polgármestere sürgősséggel a város Pénzügyi Ellenőrzési és Tulajdonosi Bizottsága elé terjesztette. A testület döntött: egymillió forintot vissza nem térítendő támogatásként utaltak át, feltehetően a KRE-nek. Az összeg mai árfolyamon 3945 eurónak felel meg.

A hvg.hu birtokában kerül támogatási szerződés a lap szerint ellentmond egymásnak. A kontraktus 2. pontjában az szerepel, hogy a pénz az egyházkerület által elfogadott célokra használható fel. A célok között többek között szerepel – az F bekezdés negyedik pontjában – Tőkés László kampányának támogatása is: "Európai parlamenti választások támogatása. Erkölcsi kiállás egy hiteles erdélyi magyar képviselet biztosítása érdekében az EP-ben. Cselekvő részvétel az EP-választások megszervezésében."

A szerződés 3. pontja viszont kimondja, hogy az egymillió forint a 2. pontban megjelölt célokra használható fel, de Tőkés László EP-kampányához nem. A támogatandó egyházkerületi tevékenységek közt az alábbiak szerepelnek: a kerület szolgálati rendjének és a munkafegyelemnek a megerősítése, folyamatos kapcsolattartás és együttműködés a Kárpát-medencei egyházakkal, vagy a szeretetmunkások felszentelése.

A hvg.hu-n ismeretetett támogatáskérő levélben, indoklásként Tőkés László kritizálja a magyar kormány szűkös költségvetési támogatását, az RMDSZ klientúraépítő költekezését, hozzátéve, ez esetben „talán a túlnyomórészt nemzeti politikai erők kezében lévő baráti önkormányzatok vállalhatnák át a határon túliak részbeni gondját...”. A hvg.hu Meggyes Tamást és az esztergomi önkormányzat sajtósát egyelőre nem érte el. (hvg.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS