2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabadlábon Miron Cozma – továbbra is ártatlannak vallja magát

2007. december 03. 13:59, utolsó frissítés: 16:29

Miután letöltötte 10 évi büntetését, elhagyhatta vasárnap a börtöncellát Miron Cozma. A 90-es évekbeli bányászjárások vezére eddig már többször próbálta jogi úton kivívni feltételes szabadlábra helyezését, de valamennyi próbálkozása meghiúsult. Legutóbb éppen november utolsó napjaiban tárgyalta a bíróság az erre vonatkozó kérését, amelyre elutasító választ kapott. Így Cozmának végül hajszálpontosan le kellett ülnie a tetteiért kiszabott tíz évet.

A vájárok szakszervezeti vezetőjeként egykor színre lépő Miron Cozma a kilencvenes években összesen hatszor randalírozott rendfenntartás ürügyén társaival, többnyire Bukarestben. A sajtó ezeket az akciókat nevezte el bányászjárásnak. Az 1991-es bányászjárás nyomán például megbukott a Petre Roman vezette kormány.

A bányászvezér az 1991-es bányászjárásért 18 év börtönbüntetést kapott. Cozmát 1997-ben tartóztatták le először, időközben kis időre szabadlábra került, majd további ítéletek miatt ismét be kellett vonulnia a börtönbe. Ion Iliescu államfő 2004 decemberében - leköszönése pillanatában - kegyelemben részesítette a bányászvezért, a közvélemény nyomására azonban a rendeletet egy nap múlva visszavonta.

Cozma akkor megfellebbezte a kegyelmet visszavonó államfői rendeletet, s meg is nyerte ezt. Az illetékes bíróság kimondta, hogy Iliescunak joga volt kegyelmet adni, de nem volt joga visszavonni azt. Cozma tehát kijöhetett a börtönből, de közben végleges ítélet született egy másik ügyben, mégpedig az 1999-es costesti-i eseményekben vállalt szerepe miatt (akkor az éppen szabadlábon lévő Cozma vezette bányászhadak megütköztek a román karhatalmi erőkkel), amelyért tíz év börtönbüntetést kapott.

Így a bányászvezér ismét rács mögé került. A bukaresti fellebbviteli bíróság 2005 októberében összevonta a korábbi 18 éves, valamint az újabb, 10 éves börtönbüntetést, az enyhébbet tekintve letöltendőnek. Ezzel együtt úgy döntött, hogy a Cozma által korábban letöltött hét év és tizenegy hónap levonható a tíz évből, így az említett időpontban már csak két esztendő és egy hónap volt hátra. Ez most vasárnap járt le.

Cozma testvére úgy nyilatkozott, hogy az egykori bányászvezér nem távozik külföldre, hanem Temesváron fog élni. A Zsil-völgybe, illetve Bukarestbe ugyanis nem teheti be a lábát, mivel ezt tiltja számára az 1991-es bányászjárás nyomán meghozott bírósági ítélet. A román sajtó által "a kőszén üstökösének" becézett Cozma továbbra is ártatlannak vallja magát. A börtöncella elhagyása után kijelentette: pusztán azért kellett tíz évet börtönben töltenie, mert szakszervezetei vezetőként végezte a dolgát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS