2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BBTE-költségvetés: 80 millió euróra rúg a 2007-es büdzsé

2007. december 05. 16:04, utolsó frissítés: 16:06

Több mint 145 millió euróra rúg a három kolozsvári egyetem, a Babeş-Bolyai, a Műszaki és az Orvosi és Gyógyszerészeti összesített költségvetése 2007-ben.

A legnagyobb büdzsé fölött a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rendelkezik: az idei költségvetést részletező jelentés szerint az egyetem bevételei 282 millió lej körül alakulnak – euróban számolva, napi árfolyamon ez 79,65 millió.

Az egyetem büdzséjének legnagyobb része az oktatási minisztérium (MEC) alapfinanszírozása teszi ki, ami kevéssel marad el a 106 millió lejtől (29,94 millió euró). 70 millió lejnyi támogatást a BBTE közvetlenül az állami költségvetésből bevételez, ebből a diákok ösztöndíjait, ingyenes orvosi ellátását, társadalombiztosítását fedezik, illetve egyes egyetemi kari kiadásokat fedeznek belőle.


A BBTE saját bevételei meghaladják a 100 millió lejt

(28,25 millió eurót). A legnagyobb kolozsvári egyetem évente 65 millió lejt kasszíroz a hallgatók tandíjaiból, 14 millió a tudományos kutatás bevétele, és több mint 7 millió lej származik azokból a díjakból, melyeket az egyetemi bentlakások (kollégiumok) és étkezdék használatáért fizetnek be.

A kolozsvári Műszaki Egyetem (UTCN) az idei költségvetése 175 millió lej (49,43 millió euró) körül alakul. Ebből 120 milliót az oktatási minisztérium fedez, a többi a saját bevétel. Az UTCN tavalyi büdzséje tavaly 120 millió lej volt.

A toplista harmadik helyén az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (UMF) áll – a felsőoktatási intézmény illetékeseinek összegzése szerint az idei költségvetés főösszege 107 millió lej körül alakul. Az egyetem kiadásainak legnagyobb részét az oktatási minisztériumi alapfinanszírozásból fedezi, mely 43 millió lejre rúg.

A központi költségvetésből származó további összeg szinte eléri a 36 millió lejt, ezt az intézmény ingatlanainak felújítására, a diákok ösztöndíjára, étkezési és utazási költségeik támogatására fizetik ki.

A diákok tandíja és az egyetemi tanszékektől származó bevétel összesen 15 millió lej. Tudományos kutatásból 10 millió lejes bevételre tett szert az egyetem, szponzorizációból 418 ezer lej származott. (informaţia cluj)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS