2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu parancsára alakul meg a Demokrata Liberális Párt?

2007. december 05. 17:40, utolsó frissítés: 17:40

Băsescu államfő parancsára alakul meg a Demokrata Liberális Párt (PDL), amely a Demokrata Párt (PD) és a Liberális Demokrata Párt (PLD) összeolvadása nyomán jön létre – így kommentálja a hétfő este bejelentett elvi döntés kulisszáiról tudósító bukaresti sajtó.

A szerdán kezdődött tárgyalások nyomán várhatóan éles harc alakul ki az új párton belüli vezető pozíciók megszerzéséért – máris akadnak a PD-ben és a PLD-ben központi és helyi szinten egyaránt olyanok, akik bírálják a fúzió ötletét. Az Adevărul napilap az európai parlamenti választásokon a PD listavezetőjét, Sorin Frunzăverdét idézi, aki szerint a demokratáknak veszteségük származik majd nevük feladásából.

A lapok egybecsengően arról tudósítanak, hogy az új párt megalakításáról szinte azonnal született meg az elhatározás. A média szerint a két alakulat csúcsvezetőségének csak egy része tudott az elvi döntésről, a többieket pedig kész tények elé állították.

Az Evenimentul Zilei szerint Băsescu "erőltette" a két alakulat összeolvadását, különben azt kockáztatta volna, hogy 2009-ben kezdődő esetleges újabb elnöki mandátuma alatt sem élvezheti egy erős parlamenti párt támogatását.

A Cotidianul szerint az államfő megfenyegette a PD-t, hogy "új pártot csinál magának", ha továbbra sem hajlandók egyesülni a Theodor Stolojan által vezetett PLD-vel. A lap szerint az elnöki hivatalban döntöttek az új párt létrehozásáról.

A tárgyalásokon részt vevő, nevük elhallgatását kérő források a lapnak elmondták: Băsescu kategorikusan jelezte a PD-nek, hogy "keressenek más húzóerőt", ha nem teljesítik a kérését. Ezzel az elnök arra utalt, hogy a PD jórészt az ő népszerűségének köszönheti jelenleg 30 százalék körüli támogatottságát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS