2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés-Băsescu találkozó: az államfő pozitívabban viszonyul az autonómiához, mondja az EP-képviselő

2007. december 06. 10:25, utolsó frissítés: 10:44

Székelyföld területi autonómiájának a kérdése is szerepelt Tőkés László európai parlamenti képviselő és Traian Băsescu államfő szerdai találkozóján, amelyen a felek megállapodtak abban, hogy januárban ismét találkoznak.

Mint azt a református püspök bukaresti sajtótájékoztatóján elmondta, a megbeszélést ő maga kérte Băsescutól. Megállapította: a találkozó része volt annak a tárgyalássorozatnak, amelyet a romániai EP-választások után kezdeményezett román és magyar politikusokkal. Ennek célja az, hogy – mint mondta – jól felkészüljön az európai parlamenti képviselőségre.

Tőkés rámutatott: "meglepően és jólesően pozitív" volt Băsescu részéről a fogadtatás. A megbeszélésen előtérbe került a romániai közös érdekek képviseletének a kérdése, ugyanis Tőkés szerint nem csak a magyar vagy az erdélyi magyar érdekeket kell képviselnie majd Brüsszelben, hanem Romániáéit is.

Hangsúlyozta: kész arra, hogy együttműködjön valamennyi romániai képviselőtársával. Băsescutól pedig azt kérte, hogy segítse elő ezt az együttműködést.

Kérését azzal indokolta, hogy tudomást szerzett arról: az államfőt támogató Demokrata Párt (PD) két képviselője meg akarja akadályozni Tőkés felvételét az Európai Néppárt (EPP) frakciójába. A püspök szerint Traian Băsescu már kapcsolatba is lépett Wilfried Martensszel, az EPP elnökével. Tőkés úgy tudja: ez ügyben kedden Orbán Viktor is az elnökhöz fordult.

A püspök-politikus még közölte: felvetette a találkozón Székelyföld területi autonómiájának kérdését. Az EP-képviselő úgy érzi, hogy az államfőnek most "pozitívabb" volt a magatartása, mint az augusztusi székelyföldi látogatása után, amikor – mint Tőkés fogalmazott – Băsescu "bagatellizálta" ezt a témát.

A püspök szerint Románia első embere kijelentette: egész Romániának kell az autonómia, de ezt a decentralizáció és az ország területi-közigazgatási átalakítása keretében képzeli el.

Tőkés elmondta: a januári újabb találkozó előtt dokumentumot küldenek a Cotroceni Palotába a romániai magyarság politikai célkitűzéseiről. Ebben egyebek között az autonómia, a romániai magyar egyetem, valamint az egyházi és közösségi ingatlanok kérdése szerepel majd. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS