2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megemlékezés a kettős állampolgárságos népszavazásról Budapesten

2007. december 06. 13:44, utolsó frissítés: 14:02

A három évvel ezelőtt, december 5-én, a kettős állampolgárság kérdésében eredménytelenül végződött népszavazásról tartottak megemlékezést In memoriam: december 5. címmel szerda este Budapesten, a Polgárok Házában.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke arról beszélt, hogy három évvel a népszavazás után "legalább három tapasztalattal lettünk gazdagabbak": a magyarországi politikai, szellemi elit túlnyomó része ma már nem ellenzi a kettős állampolgárságot; a vajdasági magyarság az őt sújtó aránytalanul nagy csapások ellenére csak kis mértékben fordult el az anyaországtól; valamint a magyar-magyar viszonyrendszerben korszakváltás zajlik.

A VMDP elnöke a kettős állampolgárság szükségességét hangsúlyozva azt mondta: ha Magyarország meg akarja teremteni a fenntartható fejlődésének feltételeit, akkor nem mondhat le a nemzet egészében rejlő energiákról.

Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere beszédében úgy fogalmazott: "2004. december 5-től ismét szégyen lett magyarnak lenni itthon és még nagyobb szégyen határon túl. A szabadkai piacon, ahol azóta bátrabban ütnek arcon, Kárpátalján, ahol elszállt talán a legeslegutolsó Európához fűződő remény és Erdélyben, ahol a tolakodó idegenség joggal hivatkozik arra, hogy hazátlanok vagytok magyarok."

"December 5-én Kádár és Gyurcsány népe olyat tett, amely példátlan az európai nemzetek történetében: a gyomrán, a zsebén áthaladó érzelemtől uralva elutasította 3,5 millió testvére feléje nyújtott kezét" – mondta.

Szász Jenő beszéde végén tiszteletbeli székely címet adományozott az ünnepségen jelen lévő Mádl Ferenc volt köztársasági elnöknek egyebek mellett azért, mert síkraszállt a nemzetegyesítés ügyéért.

A 2004. december 5-én tartott népszavazáson az összes választópolgár több mint egynegyede nem adott a kettős állampolgárságra - illetve a kórházprivatizációra vonatkozó kérdésre - azonos választ, ezért a voksolás eredménytelenül zárult. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS