2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CNA-felmérés: dominálnak a közönséges és agresszív kijelentések a román elektronikus médiában

2007. december 07. 14:23, utolsó frissítés: 14:23

Dominálnak a közönséges és agresszív kifejezések a romániai román elektronikus média nyelveztében – erre a következtetésre jutott az Audiovizuális Tanács (CNA) egy a rádió-és tévéadókban román nyelvhasználatot vizsgáló felmérésen belül. A romániai magyar média nyelvezetéről egyelőre nem készült felmérés – tájékoztatta Gáspárik Attila, az Audiovizuális Tanács alelnöke az Erdély FM-et.

„Eléggé degradált módon beszéljük a magyar nyelvet, a legidegesítőbb pedig, hogy megpróbálunk magyarországi szlenget használni. Rengeteg vendégszót használunk, emellett nagyon sok román tükörfordításnak vagyunk az áldozatai, és vannak javíthatatlan beszédhibás emberek is, akiknek sokszor idegesítő a beszédhibája – kommentálta a romániai magyar médiumok nyelvhasználatát Gáspárik.

A hazai magyar elektronikus médiáról jövőben készít hasonló felmérést az Audiovizuális Tanács közösen a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) nyelvészeti osztályával. A CNA azt is tervezi, hogy büntetni fogja az igénytelen nyelvezetet használó műsorszolgáltatókat, pénzbírság és megkülönböztető bélyeg formájában. (erdély fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS