2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újraalakuló ülést tart szombaton az RMDSZ SZKT – lemond a testület vezetéséről Frunda

2007. december 07. 15:03, utolsó frissítés: 15:03

Elsőrendű téma az európai parlamenti választások eredményeinek kiértékelése, az RMDSZ fő döntéshozó testületének az SZKT-nak, holnapi Marosvásárhelyen tartandó újraalakuló ülésén. Emellett új elnököt is választanak a testületnek, miután Frunda György SZKT-elnök jelezte, távozni kíván a testület éléről.

A szombati ülés legfontosabb napirendi pontja lesz az SZKT tag-és frakcióújítás. A szövetség parlamenti képviselőit és szenátorait, ifjúsági és területi küldötteit, illetve platformonként két-két politikust tömörítő testület már a tavaszi aradi kongresszuson elfogadott alapszabályzat szerint szerveződik, mandátuma pedig a következő kongresszusig tart.

Várhatóan Korodi Attila környezetvédelmi miniszter és Biró Rozália nagyváradi alpolgármester – korábbi EP-jelöltek – szállnak harcba az SZKT elnöki tisztségéért. Döntését, miszerint lemond SZKT-elnöki posztjáról Frunda egyébként azzal indokolta, hogy többet kíván foglalkozni szenátusi és Európa tanácsi munkájával, ezért nem vállal több megbízatást. Az RMDSZ-en belül többen abban látják az elnökválasztás tétjét, hogy fiatalok veszik át az SZKT vezetését.

A Krónika például RMDSZ-es forrásokra hivatkozva közölte, a tisztújítás kérdésében a szövetség legnagyobb befolyással rendelkező politikusai sincsenek egységes állásponton. Míg Markó Béla RMDSZ-elnök és Verestóy Attila szenátor Biró Rozáliát támogatja, Borbély László fejlesztési és középítkeztetési miniszter Korodi Attila mögött áll. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS