2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bíró Rozália az SZKT új elnöke

2007. december 08. 12:57, utolsó frissítés: 17:55

Bíró Rozália nagyváradi alpolgármestert választották az RMDSZ képviselőtanácsának tagjai a testület mai, Marosvásárhelyen tartott újralaalakuló ülésén az SZKT elnökévé. Az elnököt a testületnek eredetileg minősített többséggel kellett volna megválasztania, azonban ez csak a harmadik szavazási fordulóban történt meg, miután Korodi Attila ellenjelölt a második érvénytelen szavazási forduló után visszalépett Bíró javára.

Az SZKT-elnöki tisztségéért versenyben levő három jelölt közül első körben Bíró Rozália 60, Korodi Attila 54, Szabó Károly szenátor pedig 13 támogató szavazatot kapott. Mivel a minősített többséget első fordulóban egyik jelölt sem összesítette, a második fodulóban Bíró és Korodi versengett az elnöki tisztért. Ez utóbbi 53, Bíró Rozália pedig 71 szavazatot kapott.

Bírót végül a harmadik választási fordulóban 106 támogató és 10 ellenszavazattal választották SZKT-elnökké, miután Korodi visszalépett a jelöléstől.

Az új elnök bemutatkozó programbeszédében hangsúlyozta, elsőrendű feladatának tartja elmagyarázni az erdélyi magyarságnak, hogy miként képviselhetőek a most kialakult "kettősségben". Bíró megválasztása előtt úgy érvelt, Marosvásárhelyen született partiumi székelynek tartja magát, és rendelkezik azzal a nyitottsággal, ami a partiumi emberekre jellemző. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS