2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma mutatkoznak be Románia uniós képviselői

2007. december 10. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

Bemutatkoznak az Európai Parlament (EP) hétfői strasbourgi ülésnapján a november 25-én megválasztott romániai EP-képviselők. A 35 új képviselőből négy magyar nemzetiségű.

Románia az Európai Parlament összesen 785 helyéből 35-öt tölthet be. A november 25-én megválasztott új képviselők hétfőn veszik át hivatalukat. A Demokrata Párt listájáról 13, a Szociáldemokrata Pártéról tíz, a Nemzeti Liberális Pártéról hat, a Liberális Demokrata Pártéról három jelölt került be az EP-be. Az RMDSZ két helyet (Sógor Csaba és Winkler Gyula) kapott, függetlenként egy jelöltet (Tőkés László) választottak meg. Csibi Magor Imre a Nemzeti Liberális Párt színeiben szerzett mandátumot.

Románia 2005 októberében küldött megfigyelőket az EP-be. Ők az uniós csatlakozás után teljes jogú EP-képviselők lettek. Közülük most 22-en elhagyják az Európai Parlamentet. Az ő mandátumuk vasárnap éjfélkor szűnt meg.

Eddig három magyar nemzetiségű romániai képviselő volt az Európai Parlamentben: Kelemen Attila, Kónya-Hamar Sándor és Szabó Károly Ferenc – mindhárman az RMDSZ-t képviselték.

Az Európai Parlament idei utolsó plenáris ülésén unió jövő évi költségvetéséről szavaz. Az unió 2008-as költségvetésének kérdésein túl négynapos strasbourgi ülésén a parlament voksol a borreformról, a levegőtisztasági irányelvről és a formatervezési minták oltalmáról. Vitáznak az erősödőnek tartott európai szélsőségekről is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS