2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyilvánosságra hozta besúgói nevét Tőkés

2007. december 10. 14:50, utolsó frissítés: 14:50

Rendszerváltás előtti besúgóinak nevét hozta nyilvánosságra Tőkés László református püspök. A Krónika és a Szabadság szerint Bányai Ferenc rettegi, désaknai, majd újszentesi lelkész 1983–1989 között jelentett az egyházfőről. Emellett a kolozsvári, de jelenleg Budapesten élő Bartha Tibor ortopéd főorvos is jelentéseket írt a kommunista hatalmat kiszolgáló Securitaténak.

A Tőkés-dossziékból előkerült szekus jelentések szerint Bartha Tibor – a püspök testvérének, Tőkés Eszternek az egykori férje – rendszeresen besúgta apósát, Tőkés István püspökhelyettest, feleségét, valamint sógorát, Tőkés Lászlót is. Tőkés László veszélyesnek tartja, hogy a szekus múlttal rendelkező közszereplőket, lelkészeket továbbra is megtűrik a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben.

A püspök közlése szerint az egykori román titkosszolgálattal együttműködő egyházi alkalmazottak sorsáról az egyházkerület közgyűlése fog dönteni a közeljövőben.

A Krónikának nyilatkozó Bányai Ferenc nem tagadta, hogy jelentéseket írt a Securitaténak. Féltem, és beszélnem kellett, hiszen engem is megfélemlítettek, mint sok más közéleti munkát végző személyt – nyilatkozta a lapnak a lelkész.

Tőkés korábban már azonosította az egykori besúgók közül Gálfy Zoltán nyugalmazott kolozsvári teológiatanárt. (mti, krónika, szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS