2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BKB: növeljék a magyar oktatók számát és fizetését a marosvásárhelyi orvosin

2007. december 10. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar rektorhelyettese és a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) megegyeztek egy nyolcpontos követeléslista szövegében, amelyet reményeik szerint a MOGYE magyar oktatóinak döntő része aláírásával is támogatni fog – derül ki a BKB közleményéből.

A BKB azt követeli, hogy "a MOGYE válassza szét a román és a magyar tagozat költségvetését, és a magyar tagozat pénzét haladéktalanul fordítsák a túlterhelt magyar oktatók számának növelésére, valamint az alacsonyabb beosztású oktatók arciprítóan alacsony fizetésének növelésére”.

A BKB szerint a gazdasági-pénzügyi önállóság nélkül nem oldódnak meg az erdélyi magyar orvosi felsőoktatás gondjai. A közleményben az áll, “Nagy Örs rektorhelyettes tájékoztatása szerint a magyar diákok kétszeresére növelt fejkvótája jelenleg nem ér el a magyar tagozatig, hanem elnyeli azt az egyetem közös költségvetése”.

A közleményt kiadó BKB-elnökség hangsúlyozza, bár az orvosi egyetemen a magyar és a román diákok száma megközelítőleg azonos, a magyar oktatók feleannyian vannak, mint a románok. “Ezenfelül a magyar oktatók szakmai előmenetelét a román többségű egyetemi vezetés sok esetben rosszindulatúan akadályozza, és a vezető tisztségekben is számarányuknál kisebb a magyar szakemberek aránya” – állípítják meg. (hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS