2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb hat romániai településen hozna felszínre aranyat az RMGC

2007. december 10. 17:43, utolsó frissítés: 17:43

Újabb hat romániai településen hozna felszínre aranyat a verespataki bányaberuházást tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat.

Az RMGC gazdasági igazgatójára hivatkozva a Cotidianul mai lapszáma közölte: a vállalat Járabánya (Băişoara), Felsőbánya (Baia Sprie), Láposbánya (Băiţa), Csertés (Certej), Bucsum (Bucium) és Brád (Brad) települések közelében már kérvényezte is a kitermelési engedélyeket.

Huszonöt év múlva is itt leszünk – hangoztatta Richard Young, aki azzal indokolta döntésüket, hogy Románia nagyon gazdag aranyban és egyéb fémekben. Emellett fontolgatják azt a lehetőséget is, hogy a bukaresti tőzsdére is bejegyezzék az RMGC anyavállalatát, a Gabriel Resourcest.

A lap szerint a vállalat valamennyi szakértőjét Romániába hozta, hogy új stratégiát dolgozzanak ki a verespataki kitermeléshez szükséges engedélyek beszerzésére. Jelenleg a terv jóváhagyási folyamatát felfüggesztette a bukaresti környezetvédelmi minisztérium.

A lap emlékeztetett arra, hogy az RMGC vezetői többször is megfogalmazták azt a vádat, miszerint a terv leállítását Magyarország kérte. Alan Hill, az RMGC elnöke szerint "a kulisszák mögött egy magyar cég vár arra, hogy a verespataki kitermelési engedély megszerzésére vonatkozó kérvényt nyújtson be". (cotidianul, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS