2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyar néppárti képviselők külön üdvözölték a romániai magyar EP-képviselőket

2007. december 11. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) elnöke személyesen üdvözölte a testület hétfői strasbourgi ülésnapjának kezdetén a november 25-én megválasztott romániai EP-képviselőket. A 35 új képviselőből négy magyar nemzetiségű.

Pöttering emlékeztetett arra, hogy Romániának hat évtizedbe telt, mígnem ez év elején újra teljesen részévé válhatott az európai nemzetek családjának. Megköszönte azok elkötelezettségét, akik eddig Romániát képviselték az Európai Parlamentben, és eredményes munkát kívánt a most megválasztott EP-képviselőknek.

Románia az Európai Parlament összesen 785 helyéből 35-öt tölthet be. A november 25-én megválasztott új képviselők ezen a napon vették át hivatalukat. A Demokrata Párt listájáról 13, a Szociáldemokrata Pártéról tíz, a Nemzeti Liberális Pártéról hat, a Liberális Demokrata Pártéról három jelölt került be az EP-be. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két helyet (Sógor Csaba és Winkler Gyula) kapott, függetlenként egy jelöltet (Tőkés László) választottak meg. Csibi Magor Imre a Nemzeti Liberális Párt színeiben szerzett mandátumot.

A magyar néppárti képviselőcsoport nyilatkozatban üdvözölte a romániai európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett négy magyar nemzetiségű képviselőt.

A képviselőket Schmitt Pál, a képviselőcsoport vezetője napirend előtti felszólalásban is köszöntötte. Schmitt hangsúlyozta, hogy a kitűnő eredmény mellett a négy új mandátum nagyszerű esélyt kínál a magyar közösség számára, mert így az Európa-szerte bevált gyakorlatnak megfelelően küzdhetnek az autonómiáért, az anyanyelvi oktatás és az önálló magyar nyelvű állami egyetem ügyéért. Schmitt külön kiemelte, hogy Tőkés László püspökkel "egy őszinte, hiteles, a demokrácia és az emberi jogok mellett elkötelezett taggal gazdagodik az Európai Parlament".

A magyar néppárti képviselőcsoport kedden Szvorák Katalin énekesnő karácsonyi koncertjén ünnepélyes keretek között is köszönti az újonnan megválasztott képviselőket Strasbourgban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS