2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EP: Tőkés Néppárt-frakcióhoz csatlakozása ellen szavazott a PD

2007. december 12. 11:08, utolsó frissítés: 11:08

A Demokrata Párt (PD) színeiben az Európai Parlamentbe (EP) bejutott képviselők kedden úgy szavaztak, hogy nem fogadnák be a Néppártba a független jelöltként EP-mandátumot szerzett Tőkés Lászlót.

A romániai EP-képviselők néppárti csoportjának tanácskozásáról Tőkés tájékoztatta az MTI-t, hozzátéve, hogy a demokrata párti EP-képviselők az ugyancsak az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó RMDSZ-es képviselők távollétében szavaztak így. A frissen megválasztott romániai EP-képviselők közül 13-an a PD-t, ketten pedig az RMDSZ-t képviselik.

Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő az MTI-nek elmondta, hogy amikor Winkler Gyulával, RMDSZ-es EP-képviselőtársával együtt megérkezett a romániai néppárti EP-képviselők tanácskozására, kiderült, hogy előzőleg a demokrata párti EP-képviselők csoportja úgy szavazott, Tőkés Lászlónak nincs helye az EPP-ben.

Wilfried Martens, az EPP elnöke még az európai parlamenti választási kampány során támogatóan nyilatkozott Tőkés Lászlóról, és hozzátette, hogy a független jelöltként induló püspököt várják a néppárti EP-képviselők soraiba. Tőkés szerint Traian Basescu államfő is támogatásáról biztosította őt.

Szájer József fideszes EP-képviselő, a néppárti EP-frakció alelnöke az MTI-nek elmondta: Tőkés László beadta jelentkezését a Néppártba, de a jelentkezés elbírálását illetően januárig nem várható döntés. Az európai néppárti frakció dönt majd a tagfelvételi kérelemről.

A PD EP-képviselőinek ebben nincs vétójoguk, de Szájer már kedden megbeszélést folytatott Sorin Frunzaverdével, a párt EP-delegációjának vezetőjével, kérve őt Tőkés támogatására. Szájer közlése szerint azonban nem jutottak közös álláspontra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS