2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszadobta a kormány választókerületes törvényét az alkotmánybíróság

2007. december 12. 14:10, utolsó frissítés: 2007. december 13. 10:01

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette ma az alkotmánybíróság a kormány felelőségvállalásával beterjesztett és a parlament által korábban elfogadott választási törvényt, amely az egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetéséről rendelkezik.

Az alkotmánybíróság két cikkelyt talált az alkotmányba ütközőnek. A törvény így visszakerül a parlament elé. A képviselőház elnöke, Bogdan Olteanu szerint a két cikkelyt módosítani fogják, és ha a parlament nem fogadja el a törvényt, akkor akár sürgősségi kormányrendelet is születhet az egyéni választókerületes szavazás bevezetése érdekében.

A jogszabály ellen Traian Băsescu emelt kifogást az alkotmánybíróságon. Az államfő egyébként nem volt hajlandó kihirdetni a törvényt, visszautalta azt a parlamentnek. A kormány választási törvénye nem az általa óhajtott tiszta egyéni választókerületes rendszer bevezetését írja elő (amelyről november 25-én volt érvénytelen referendum), hanem az arányosság elvét tiszteletben tartva a szavazatok országos visszaosztását is biztosítja. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS