2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cáfolja a BKB állításait a MOGYE rektorhelyettese

2007. december 12. 16:05, utolsó frissítés: 16:05

Cáfolta Nagy Örs professzor, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektorhelyettese a Bolyai Kezdeményező Bizottság közleményét, amelyben pont rá hivatkozva állítják azt, hogy az egyetem magyar tagozatát meglopják, az egyetemi hallgatók után járó összeg nem jut el a magyar tagozaton tanuló diákokhoz.

"Nagy Örs rektorhelyettes tájékoztatása szerint a magyar diákok kétszeresére növelt fejkvótája jelenleg nem ér el a magyar tagozatig, hanem elnyeli azt az egyetem közös költségvetése" – írja a Hantz Péter által jegyzett BKB-közleményben. A marosvásárhelyi Népújságnak adott nyilatkozatában a rektorhelyettes túlzásnak nevezte a BKB kijelentéseit.

Nagy Örs elmondta a napilapnak: az egyetem több magyar szenátusi tagja a BKB marosvásárhelyi vezetésével nem nyolc, hanem hat kérdésben egyezett meg, ennek ellenére a BKB a szaktárcának továbbította a maga tízpontos követeléslistáját, összezavarva a dolgokat és valósággal megtorpedózva az általa is támogatott hatpontos egyezményt.

“A pénz egyetlen közös fazékba jön be, amelyből mindenki – doktorandusok, magyar diákok, román diákok, rezidensek – egyformán kap. Pillanatnyilag lehetetlen a pénzt célirányosan a magyar tagozathoz irányítani, hiszen nem létezik külön költségvetésû, adminisztrációjú magyar tagozat. Hogyne érne el a magyar tagozatig a magyar diákok fejkvótája?! Nem azt mondtam Hantz Péternek, hogy nem ér el, hanem azt, hogy a pénzt az egyetem közös költségvetése nyeli el, de természetesen a magyar hallgatókhoz is eljut” – idézi Nagy Örsöt a Népújság.


"Mi az, hogy a magyar tagozat meglopása?! Ne tévesszük össze a Babes–Bolyain levő dolgokat és az ittenieket. A BKB közleménye túlzás! Engem Hantz Péter pénteken hívott fel telefonon, azt kérdezte: van-e külön útja, lehetősége annak, hogy ez a bizonyos kvóta magyar vonalra irányuljon. Azt mondtam: nincs, mert van egy közös költségvetése az egyetemnek. Ennyi volt az egész. A többi az ő meséje” – fogalmazott a rektorhelyettes. (népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS