2019. május 19. vasárnapIvó, Milán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kétmillió lejjel támogatja a kulturális minisztérium a vajdahunyadi vár restaurálását

2007. december 14. 16:36, utolsó frissítés: 16:36

Kétmillió lejjel támogatja a kulturális minisztérium 2008-ban a vajdahunyadi vár felújítási munkálatait, azonban ez az összeg a tíz éve restaurálás alatt álló műemlék rendbetételéhez szükséges összegnek pusztán a töredékét jelenti.

Az Új Magyar Szó szerint a szaktárca kétmillió lejt utal ki jövőre a munkálatok folytatására. Nicolae Ceriser, a vajdahunyadi vármúzeum igazgatója a lapnak elmondta: mintegy 18 millió lej kellene a műemlék teljes felújításához.

Az épület tíz éve tartó renoválása alatt a munkálatoknak mintegy húsz százalékát végezték el eddig – írja az ÚMSZ. A pénzből várhatóan a tetőzetet cserélik ki, illetve az északi szárny felújítását fejezik be.

A lap szerint a műemlék restaurálásával eddig többet törődött a helyi önkormányzat, mint a kulturális minisztérium. Az anyagi gondokkal küzdő önkormányzat ugyanis az idén is 700 ezer lejjel támogatta a kastélyt, míg a minisztérium 2005-ben 150 ezer lejjel, tavaly semmivel, idén pedig újabb 150 ezer lejjel járult hozzá a restaurálási költségek fedezéséhez.

A kastély évi bevétele mintegy 400-500 ezer lej, de a pénz hiánya miatt számos lehetőség marad kiaknázatlan: télen például a fűtetlen és kivilágítatlan koncertterem használhatatlan. Az igazgató abban reménykedik, hogy a szaktárca előbb-utóbb felismeri a műemlék jelentőségét – írja az ÚMSZ.

A XIII. századi, gótikus stílusú vár belső tereiben jelenleg történelmi, régészeti és néprajzi tárgyakat állítanak ki. (úmsz, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS