2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés: “a Brüsszelbe vezető út Temesvárról indult”

2007. december 15. 12:22, utolsó frissítés: 12:24

Tőkés László temesvári lelkész háza előtt az 1989. december 15-én összegyűlt tömeg először csak azért tüntetett, hogy a fiatal papot ne helyezzék el. Minden ott kezdődött – a református lelkésszel szolidarizálók ezt követően másnap kirobbantották a temesvári kommunizmusellenes felkelést – idézi fel a pontosan 18 évvel ezelőtti eseményeket a Realitatea tévéadó.

Az éppen Sidney—ben tartózkodó Tőkés nyilatkozatot adott ki az évfordulóra. “A történet akkor nem annyira a poltikáról, hanem sokkal inkább a hitről és az emberségről szólt. Az istentelen és emberellenes kommunista diktatúra elleni bátor fellépés a temesvári református közösség számára elsősorban nem politikai, hanem erkölcsi ügynek számított.

Ennek tulajdonítható, hogy szabadságharcunk nem korlátozódott a református egyházra, hanem ahhoz Temesvár egész népe csatlakozott. Temesvár szellemében ekképpen fogott össze egymással az egész ország népe, és a hit kockázatának vállalásával megbuktatta a Ceauşescu-rezsimet” – áll a királyhágómelléki püspök közleményében.

“A november 25-i európai parlamenti választások egyenes folytatását jelentették annak, ami tizennyolc évvel ezelőtt Temesváron elkezdődött. A Brüsszelbe vezető út Temesvárról indult” – írja az EP-képviselőnek megválaszott Tőkés a közleményben, majd hozzáteszi: “Románia csak azáltal válhat igazán európai országgá, hogyha hű marad „Temesvár szelleméhez”, hogyha végérvényesen leszámol a kommunista, nacionalista múlt visszahúzó örökségével, hogyha a demokratikus rendszerváltozást hitbeli, erkölcsi megújulása által teszi teljessé.” A társadalom átalakulását pedig csak összefogással lehet megvalósítani, amelyhez az EU alkalmas keretet és kedvező körülményeket biztosít – írja a közlemény. (realitatea, sajtóközlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS