2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hivatalosan is megalakult a Demokrata Liberális Párt

2007. december 17. 12:47, utolsó frissítés: 12:47

Hivatalosan is megalakult a hétvégén a Demokrata Liberális Párt (PD-L), az új politikai alakulatot a Traian Băsescu államfőt támogató Demokrata Párt (PD) és Liberális Demokrata Párt (PLD) politikusai alkotják.

Az ellenzékben lévő új politikai erőt Emil Boc, az egykori PD elnöke vezeti, a párt alelnöke pedig Theodor Stolojan, aki a PLD elnöki tisztségét töltötte be eddig.

A két párt vezetői december 3-án, néhány nappal az európai parlamenti választások után jelentették be, hogy összeolvadva új pártot hoznak létre. A két párton belül akadtak tiltakozók, de végül gond nélkül sikerült megtennie mindkét félnek az új közös párttá alakuláshoz szükséges jogi lépéseket.

Ezek nem voltak egyszerűek, hiszen eredetileg összeolvadásként képzelték el a politikai erő létrehozását. Végül a PLD-nek kellett beolvadnia a PD-ről PD-L-re átnevezett új pártba. A demokraták csak így kerülhették el annak a veszélyét, hogy felszámolják önálló parlamenti frakciójukat, és elveszítsék a bukaresti két kamarás törvényhozás házbizottságaiban és különböző szakbizottságaiban betöltött funkcióikat. Ez a veszély azért fenyegette csak a PD-t, mert a PLD-s képviselők és szenátorok a kormányon lévő Nemzeti Liberális Pártból (PNL) való kiszakadásuk után csak függetlenekként vannak jelen a parlamentben, ugyanis nem teljesítették a frakcióalakításhoz szükséges feltételeket.

A PD-L megalakulásával létrejött Románia legerősebb pártja. Ezt nemcsak a közvélemény-kutatások igazolják, hanem a november 25-i európai parlamenti választásokon a PD és a PLD által elért eredmények is. Az új alakulat támogatottsága mintegy 40 százalék körül mozog. Legfőbb kihívójuk a szintén ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD). Titus Corlăţean, a PSD főtitkára úgy véli, hogy a PD-L megalakulása pusztán azt a célt szolgálja, hogy Băsescu nagyobb hatalomra tegyen szert. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS