2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EP: Sógor átvette Kónya-Hamartól a Bolyai-ügy képviseletét

2007. december 17. 13:36, utolsó frissítés: 13:36

Sógor Csaba frissen megválasztott EP-képviselő ma Brüsszelben átvette leköszönő elődjétől, Kónya-Hamar Sándortól a Bolyai Egyetem ügyének európai parlamenti képviseletét. Az alkalomra a Legyen 2007 VALÓBAN az esélyegyenlőség éve a Babeş-Bolyai Egyetemen! című, most megjelent kötet bemutatásakor került sor.

A kiadvány anyaga a Kónya-Hamar irodája által október 9-én az EP-ben a Bolyai Egyetem ügyében tartott közmeghallgatás előadásait és hozzászólásait tartalmazza. A háromnyelvű (angol, magyar és román) kötet 1000 példányban történő megjelentetését az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) és az Európai Demokraták Képviselőcsoportjának (EPP-ED) anyagi támogatása tette lehetővé.

A volt és a jelenlegi RMDSZ-es EP-képviselők terve, hogy a Bolyai-ügy nemzetközi népszerűsítése érdekében tiszteletpéldányokat juttatnak el azoknak a kisebbségi és nyelvi jogi kérdésekre specializálódott kutatóintézeteknek, amelyek hasznosíthatják a kiadványt. Ugyanakkor a kötet elektronikus formátumban is elérhetővé válik, többek között Sógor Csaba EP-képviselő készülő honlapján.

Sógor ugyanakkor bejelentette: az ügy folytonosságát biztosítandó, tavasszal Kolozsváron konferenciát szerveznek, amelyre meghívják a Bolyai-ügyben korábban is vizsgálódó EBESZ képviselőit és a téma nemzetközileg elismert szaktekintélyeit. (szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS