2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély Lászlóra voksolnának Marosvásárhelyen

2007. december 17. 19:46, utolsó frissítés: 19:46

A magyar megkérdezettek 58 százaléka Borbély Lászlóra, 22 százalék pedig Csegzi Sándorra szavazna a marosvásárhelyi polgármester-választásokon – derült ki a Max Weber Alapítvány által végzett és ma nyilvánosságra hozott közvéleménykutatásból. A felmérést szeptember 25. és október 2. között készítették egy 1004 magyarból és 800 románból álló reprezentatív mintán, 2,4 százalékos hibaküszöbbel.

A Közélet Marosvásárhelyen 2007 című nyolcoldalas kérdőív első húsz kérdése a marosvásárhelyi polgármesterjelölt kiválasztására vonatkozott, és elsősorban arra kérdeztek rá, hogy a választók Csegzit vagy Borbélyt tartják alkalmasabbnak a polgármesteri székre.

„A felmérés sokkal több mindenre enged következtetni, mint amennyit ma a sajtótájékoztatón elmondtak” – kommentálta az Erdély FM-nek Csegzi Sándor az eredményeket. Elmondta, elfogadja hogy Borbély ismertsége nagyobb, hiszen az egyik legeredményesebb miniszterről van szó.

„Én nem akarom homályosítani az ő érdemeit, azonban városi tanács, az alpolgármesterek és ezen belül az én érdemeimet sem akarom homályosítani: sokszor felszólítottak, hogy mi keveset beszéljünk az eredményeinkről azért, hogy a jelenlegi polgármester negatív oldalait lehessen hangsúlyozni” – így Csegzi, hozzátéve, hogy Dorin Florea és Borbély László után ő is elfogadható százalékarányt kapott, amikor arra a kérdésre kellett válaszolni, hogy a megkérdezettek szerint ki lenne a legalkalmasabb a marosvásárhelyi polgármesteri tisztség betöltésére.

Sőt, Csegzi egy másik számadatra is felhívta a figyelmet: amikor a második fordulóban Dorin Florea-Borbély párosra kérdeztek rá, akkor 53,9-37,8 volt az arány Florea javára, ha pedig a Florea-Csegzi párosa, akkor ez az arány 55,6-34,2 volt. „Tehát amikor a legélesebb helyzetről beszélünk, akkor az esélyeink lényegében hasonlóak” – vonta le a következtetést, leszögezve: „a város jelöltje jelenleg én vagyok, és ott van Borbély László, aki megpróbálja ennek az ellenkezőjét bizonyítani.”

Csegzi korábban kilátásba helyezte, hogy lemondana a polgármester-jelöltségről, amennyiben kiderülne: nem ő a legnépszerűbb Marosvásárhelyen.

Borbély László így kommentálta az eredményeket: „számomra az a megnyugtató, hogy a román lakosok 44 százaléka azt mondja, hogy nem feltétlenül az etnikum, hanem az számít, hogy jól vezesse a várost a jelölt. Akkor lesz esélyem hogy megnyerjem a választást, ha a magyarokat és a románok egy részét sikerül meggyőzzem hogy rám szavazzon. Egyelőre az a döntés érvényes miszerint Csegzi Sándor a jelölt, de remélem hogy ezt a kérdést minél hamarabb dűlőre visszük, hiszen elő kell készíteni a választásokat.” (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS