2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarul tanulhatják a következő tanévtől a történelmet és földrajzot?

2007. december 18. 14:02, utolsó frissítés: 14:02

A tegnap bemutatott új tanügyi törvénytervezet értelmében a 2008–2009-es tanévtől kezdődően anyanyelven tanítanák Románia történelmét és földrajzát azokban az általános iskolákban, illetve gimnáziumokban, ahol az oktatás valamely kisebbség nyelvén zajlik.

A törvénytervezet kisebbségi oktatásra vonatkozó fejezetének 53. cikkelye előírja: a történelemoktatásnak ezentúl tükröznie kell a kisebbségek történelmét és hagyományait is, ugyanakkor biztosítja, hogy ezt külön tantárgyként oktassák. A kisebbségek számára készülő új, magyar nyelvű földrajz-, illetve történelemkönyvekben a helységek, illetve személyiségek neveit az állam nyelvén is feltüntetnék. A törvénytervezet ugyanakkor leszögezi: mindenki azon a nyelven vizsgázhat, amelyen tanult.

A törvénytervezet közvitája egy hónapig tart, ez idő alatt módosító javaslatokat lehet tenni. Véglegesítése után a törvénycsomag a parlament elé kerül megvitatásra. A törvénytervezetet idén véglegesítették az oktatási tárca, a szakszervezetek és az akadémiai közösség tanácskozásai alapján. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS