2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarországon vásárolnak karácsonyra a bánságiak és a partiumiak

2007. december 19. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

A nyugati megyék bevásárló-turizmushoz szokott lakosai ünnepek előtt tömegesen látogatják a magyarországi bevásárlóközpontokat, ahol termékek széles skálájához jutnak hozzá olcsóbban, mint otthon A magyarországi, illetve a kárpátaljai határ menti városok bevásárlóközpontjai elsősorban a karácsonyi akciós árakkal és a jobb minőségű termékekkel vonzzák a romániai vásárlókat – írja az Evenimentul Zilei és a Krónika.

A mostanihoz hasonló, Magyarországra irányuló vásárlódömping jobbára csak a nyolcvanas években volt tapasztalható, amikor a romániai áruínség miatt Erdélyből Magyarországra volt kénytelen átjárni a lakosság.

A Magyarország 2004-es EU-csatlakozását követő időszakban a magyarok jártak át Erdélybe vásárolni, mivel itt elsősorban a ruha és a lábbeli ára volt kifizethetőbb, mára viszont a bevásárló-turizmus ismét felvette a rendszerváltás előtti irányzatot.

Noha az erdélyi városokban az elmúlt években egyre-másra nyíltak a hiper- és szupermarketek, ezek ünnepek idején sem hirdetnek meg jelentős árleszállítást. Ezzel szemben a magyarországi bevásárlóközpontok sok esetben ötven-, sőt hetvenszázalékos árengedményt hirdetnek, így az erdélyieknek az üzemanyagköltséggel együtt is megéri a határ túloldalán vásárolni.

Ciprian Gaic, a Temes megyei határőrség szóvivője szerint az elmúlt időszakban megsokszorozódott, és határátkelőnként meghaladja a napi négyezret azoknak a bánsági románoknak a száma, akik Szegedre vagy Békéscsabára járnak át vásárolni.

Az észak-erdélyiek számára már Ukrajna is célországnak számít, hiszen ott is bő választék várja a vásárlókat. Kiss Mihály, a halmi román–ukrán határátkelő vámparancsnoka a Krónikának elmondta: 2-3 óráról az utóbbi napokban 6-7 órára növekedett a várakozási idő a határnál. (krónika, evenimentul zilei)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS