2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Belügyminisztériumi vizsgálat: valóban elütött egy kislányt a közlekedési miniszter

2007. december 19. 22:10, utolsó frissítés: 22:10

Belső vizsgálatot indított a belügyminisztérium ellenőrző hatósága (MIRA) annak kiderítésére, hogyan kezelte a közlekedésrendészet Ludovic Orban közlekedési miniszter vasárnapi balesetét. A MIRA jelentéséről kiadott közlemény szerint a rendőrök "szakmaiatlan módon és előítéletesen" kezelték az ügyet.

Orban szolgálati Audijával vasárnap fél három után pár perccel megcsúszott a fővárosi Cotroceni úton és egy szabályosan parkoló Daewoo Matiznak ütközött, továbbá elütött egy 15 – más források szerint 14 – éves kislányt, aki éppen arra járt. A lánynak komoly baja nem esett, de begipszelt kézzel hagyta el a kórházat.

A rendőrségen a miniszter több mint 24 órával a történtek után jelentette a balesetet. Ő és a Matiz sofőrje egybehangzóan úgy vallott, hogy nem volt sérült.

Az ütközésről az 112-es segélyhívót 14 óra 35-kor értesítették: a telefonáló közölte, hogy egy lány az áldozat. A helyszínre kiküldött rendőrjárőr azonban azt jelentette, hogy nem találja nyomát a balesetnek, noha a rögzített telefonhívás alapján pontosan meg lehet állapítani, hol történt – derül ki a MIRA vizsgálatából. A járőrkocsi tankolás még egyszer visszatért a környékre, de ismét csak azt jelentették a rendőrségi központnak, hogy a bejelentés alaptalan.

A MIRA megállapította: a rendőrség nem indított nyomozást az ügyben mindaddig, míg Ludovic Orban hétfő este 19.30-kor be nem jelentette a történteket. A miniszter a több mint egynapos késedelmet azzal indokolta, hogy "fontos családi eseményen vett részt", továbbá "személyesen kellett irányítania a hóeltakarítási munkálatokat", és ezen felül hétfőn "korábban rögzített orvosi vizsgálatokon kellett részt vennie".

Az Antena3 hírtévé egyik munkatársa felhívta a kislány – aki a baleset helyszíne közelében lakik – nagynénjét, azt sejtetve, hogy Orban egyik munkatársa. A nagynéni a telefonhívásra azt válaszolta, legyen nyugodt a miniszter, mert "minden marad a megegyezés szerint". Pénzre van-e szükség kérdezte a riporter. A válasz: "még beszélünk". Arra a kérdésre, hogy tudja-e, mekkora összegről van szó, a nagynéni így válaszolt: "Nem tudok semmit! [a miniszter] Az [áldozat] apjával beszélt".

A történteket először egy bukaresti blog, a Gramo dokumentálta. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS