2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mérleget von Markó: az EP-választás siker volt, Băsescu felfüggesztésének támogatása viszont hiba

2007. december 20. 10:12, utolsó frissítés: 10:51

Az Európai Parlamentben szerzett mandátumokat, a kormányzati munka eredményességét és a fiatalítást sorolta az RMDSZ idei vívmányai közé Markó Béla. A politikus december 19.-i bukaresti sajtótájékoztatóján elmondta: az RMDSZ-nek sikerült elhárítania az európai törvényhozásból és a romániai politikai életből való kiszorítására irányuló törekvéseket, így az érdekvédelmi szervezet továbbra is jelen lehet Brüsszelben.

Rámutatott: az RMDSZ folytatta 2007-ben a fiatalítást, amit az idei aradi kongresszuson is célul tűzött ki. Emlékeztetett arra, hogy sok fiatal tisztségviselőjük van a kormányban miniszterként vagy államtitkárként, illetve különböző állami intézmények élén. Markó szerint ők nemcsak helytálltak, hanem bebizonyították, hogy felkészültek és eredményesek.

Az RMDSZ elnöke elégedetlen a törvényhozás tevékenységével. Úgy véli, hogy a kisebbségi kormányzás átlátható és stabil parlamenti támogatás nélkül rapszodikussá és nehézkessé vált. Markó minden politikai szereplő kudarcaként ítélte meg a kisebbségi törvénytervezet elfogadásának halogatását.

Az RMDSZ által elkövetett hibák közé sorolta azt, hogy támogatták Traian Băsescu államfőnek a tisztségéből való felfüggesztését, amely a leváltásáról szóló népszavazás kiírásához vezetett. Ezt Basescu fölényesen megnyerte, s Markó szerint politikai szempontból a felfüggesztés nem volt hasznos.

Markó arra számít, hogy a következő év is nehéz lesz, ugyanis két választáson is helyt kell állnia az RMDSZ-nek. Közölte: már elkezdték a felkészülést a nyári helyhatósági választásokra, amelyeket az év végén parlamenti választások követnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS