2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A koszovói szerbek esetleges autonómiája precedenst teremthet – állítja Markó Béla

2007. december 20. 10:46, utolsó frissítés: 10:46

Ha a nemzetközi közösség valamilyen autonómiát biztosít a koszovói szerbeknek, akkor az Európai Unió által elfogadott modellnek tekinthető az, és precedenst jelenthet más etnikai közösségek számára is - jelentett ki december 19.-i bukaresti sajtótájékoztatóján Markó Béla. Az RMDSZ-elnök szerint az is precedens értékű, hogy a nemzetközi közösség beleszól Koszovó helyzetének a rendezésébe, és megoldást próbál találni egy ilyen jellegű kérdésben.

Az RMDSZ elnöke ezt Traian Băsescu államfő szerdai nyilatkozata kapcsán mondta ezt újságírói kérdésre válaszolva. Markó egyetért Băsescu álláspontjával, miszerint Koszovó függetlensége nem lehet precedens a romániai magyarság számára. Ugyanakkor kifejtette: amikor mindenki arról beszél, hogy Koszovó precedens lehet a kisebbségben élő magyarok vagy más etnikai kisebbségek számára Európában, akkor kizárólag az albánokra gondol, akik előbb-utóbb megkapják függetlenségüket.

"Viszont kevesebbet beszélnek a koszovói szerbekről, akiknek cserében már az Ahtisaari-terv is nagyon széles körű autonómiát ígért" - mondta, hozzátéve: ha a nemzetközi közösség elfogad egy bizonyos autonómiaformát a szerbek számára, akkor az modellnek tekinthető, és precedenst jelenthet más etnikai közösséges számára is.

Traian Băsescu román államfő egy televíziós interjúban úgy nyilatkozott, hogy sem most, sem a jövőben nem tart a romániai magyarság függetlenedési kísérleteitől. Leszögezte: a romániai magyarságnak ugyanaz a célja kell hogy legyen, mint az övé, vagyis a helyi közigazgatások autonómiájának növelése. "Minden egyéb mese, ami azt sem érdemli meg, hogy komolyan tárgyaljunk róla" - fogalmazott az államfő. Băsescu szerint a romániai magyar vezetőknek egyformán kellene valamennyi romániai település autonómiájáért küzdeniük, és akkor hitelesebbek lennének. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS