2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Szerencsétlen" Románia Koszovó-politikája – állítja Smaranda Enache

2007. december 21. 12:56, utolsó frissítés: 14:01

Szerencsétlen lépésnek nevezte Smaranda Enache korábbi finnországi román nagykövet, a Pro Europa Liga társelnöke a Koszovó függetlenségét elutasító bukareti álláspontot. Az indoklás: „Semmilyen román nemzeti érdek sem akadályozza, hogy csatlakozzunk szövetségeseink – így az Egyesült Államok és az EU-tagállamok többségének – álláspontjához” – nyilatkozta a Krónika napilapnak.

Az emberjogi szakértõ szerint Romániában rossz irányba haladt a politikai diskurzus, mivel párhuzamot vontak Koszovó és Erdély között. Enache szerint a romániai vezetők álláspontja az Erdéllyel kapcsolatos félelmekben gyökerezik, holott a két régió helyzetében nincs közös elem.

Leszögezte, a jelenleg még Szerbiához tartozó, de NATO-közigazgatás alatt álló Koszovóban kialakult helyzet egy háború, illetve az azt követõ atrocitások eredménye, Erdélyben ugyanakkor nincsenek elszakadásra, illetve függetlenné válásra irányuló törekvések.

„Erdély a román állam része, a Hargita és Kovászna megyei magyarok autonómiaigényei pedig teljes mértékben megfelelnek a kollektív jogok és különleges jogállású közösségek számos európai, sõt Európán kívüli országban meglévõ gyakorlatának" – mutatott rá.

A volt nagykövet szerint a román külpolitikát továbbra is a kommunista idõkbõl megmaradt ballaszt húzza lefelé. Enache szerint ezzel a lépéssel Románia azt az üzenetet fogalmazza meg, hogy érzékenyebb „történelmi" barátai, Szerbia és Oroszország érveire, mint szövetségesei, az Egyesült Államok és az EU-tagállamok véleményére. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS