2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orban-botrány: egy szemtanú sérültről számolt be az 112-n

2007. december 21. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Volt sérültje Ludovic Orban közlekedési miniszter vasárnap délutáni balesetének – derül ki az 112 segélyhívószámra befutott hívás átiratából, melyet a Cotidianul közöl.

A szemtanú részletesen elmagyarázta, hogy a Cotroceni út melyik szakaszán történt a baleset, és közölte, "egy úriember a szélvédőre kapott fel egy lányt". A telefonáló azt is elmondta, speciális mentőosztagra valószínűleg nincs szükség, mert a sérült lány feltápászkodott.

A felvétel átirátából kiderül, hogy a bejelentést az 112 és a mentőszolgálat ügyeletese vette komolyan – a központban szolgálatot teljesítő rendőr kinevette az előbbit, mikor az kijelentette, mindenképpen kiküldi a helyszínre a mentőkocsit. A rendőrt a belső vizsgálat három havi, 20%-os fizetéslevonásra büntette a nemtörődömségért.

A kiküldött rendőrjárőr a betelefonáló pontos leírása ellenére nem találta a baleset helyszínét, ezt később azzal indokolták, hogy túl sűrű volt a havazás. Az ő esetükben még tart a belső vizsgálat.

A sérült lány édesapját csütörtökön és pénteken kétszer is kihallgatta a főügyészség. Gavril Todean következetesen azt állítja, hogy lánya korcsolyázás közben esett el, és úgy törte el a karját. Eközben a gyermekvédelmi hatóság felhívta az Audiovizuális Tanács (CNA) figyelmét arra, hogy a média a kiskorú személyiségi jogait megsértve teljes nevén említi a hírekben a sérültet. S. T. neve különben egy rendőrségi tévényilatkozatban hangzott el először.

A Realitatea hírtévé állítása szerint Ludovic Orban nem saját elhatározásából jelentette be a balesetet több mint 24 órával a történtek után, hanem a közlekedésrendészet parancsnokának kérésére. A rendőrség azután kezdett Orban után érdeklődni, miután hétfőn számos sajtóorgánum szerette volna megtudni, igaz-e a baleset híre.

A bukaresti sajtó szerint a miniszter nagy árat fizethet a botrányért, ugyanis úgy tudni, hogy pártja, a PNL őt jelölte volna Bukarest főpolgármesteri tisztségére a jövő nyári helyhatósági választásokon, de a történtek miatt lemondani kényszerülnek róla. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS