2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tárgyalnak az Európai Befektetési Bankkal az országos útrehabilitációs projekt VI. szakaszának kibővítésére

2007. december 21. 16:18, utolsó frissítés: 16:18

Megkezdtük a tárgyalásokat az Európai Befektetési Bankkal (BEI) az országos útrehabilitációs projekt VI. szakaszának kibővítéséről – jelentette ki Tánczos Barna szállításügyi államtitkár, aki kihangsúlyozta, az elmúlt hónapokban több önkormányzattal folytak egyezetések és tárgyalások a beruházás kapcsán.

„Ebben a projektben talán a kommunikáció, és az együttműködés a legfontosabb. Egy ilyen nagyszabású, Románia számára igen fontos építkezésnél elengedhetetlen az érintett felek munkájának összehangolása. Éppen ezért személyesen is találkoztam az útszakaszok mentén lévő települések elöljáróival. Ennek eredményeképpen fogalmazták meg az érintett települések vezetői az útfelújításnál felmerülő problémákat” – mondta az államtitkár.

Tánczos közölte: azon dolgoznak, hogy a projektet kibővítsék, hiszen az útszakaszon lévő települések területén lassítókat kell építeni, mert a lakosok testi épségét semmiképpen sem veszélyeztetheti a falvakon, községeken áthaladó forgalom.

„Egy nagyon régi és nagyon kényes kérdést oldanánk meg, ha a magyarországi és az ausztriai minta alapján építenénk meg ezeket a forgalomlassítókat. Jelenleg arról is tárgyalások folynak, hogy a településeken átmenő utak az Országos Útkezelő Társaság (CNADR) fennhatósága alá kerüljenek. Ez a megoldás szükségszerű, hiszen sem ezeket az építkezéseket, sem pedig a településeken átmenő utak javítását a helyi önkormányzatok önerőből nem tudják finanszírozni ” – tette hozzá Tánczos, aki elmondta, hogy ez csak az egyik oka annak, hogy az Országos Útkezelő Társaság átvegye az említett útszakaszokat.

Kifejtette: ha az országutakon európai színvonalon közlekedhetnek a gépkocsivezetők, akkor a települések területén is ez lenne az elvárható minimum. „Ha az állam átveszi a helyiségeken áthaladó szakaszokat, akkor ezt az igényt, már most bele tudjuk foglalni az országos útrehabilitációs projektbe. Természetesen így szerződés-kiegészítésre, és újabb tárgyalásokra lesz szükség az az Európai Befektetési Bankkal” – érvelt az államtitkár.

Tánczos hozzátette, hogy a munkálatok végeztével a helyi hatóságok visszaigényelhetik az érintett útszakaszokat az Országos Útkezelő Társaságtól. „Hangsúlyozni szeretném, hogy az igen előre haladott állapotban lévő tervek megvalósításához az önkormányzatok hathatós együttműködésére és támogatásra van szükségünk. Máris itt van a kisajátítások igen kényes kérdése, hiszen ha a földterültek nem állnak a szállításügyi minisztérium rendelkezésére, akkor komoly késések lehetnek mind a tervezésben, mind a kivitelezés megkezdésben. Meg kell említenem azt is, hogy az Európai Uniós normákat alkalmaznunk kell Romániában, így a rehabiltáció alá eső útszakaszok mentén pihenőhelyeket, parkolóhelyeket kell létesítenünk a teherforgalom számára. Ehhez természetesen újabb kisajátításokra lesz szükség. Éppen ezért ebben a projektben az önkormányzatoké a főszerep.” – hangsúlyozta Tánczos.

Kiemelte, hogy történtek már olyan estek, hogy a helyi hatóságok víz, gáz, és csatornázási munkálatokat végezetek, anélkül, hogy együttműködtek volna az útkezelő társasággal, ilyenkor fordul elő az, hogy kétszer kell ugyanazt a munkát elvégezni, hiszen az útburkolatot a rehabilitációnál megint fel kell szedni.

“Tudom, hogy a munkálatok összehangolása igen sok munkát igényel. De a jó koordináció elkerülhetetlen, hogy minél hatékonyabban tudjuk az útfelújításokat elvégezni. Azt is tudom, hogy a kisebb települések vezetői nyomatékosan kérik azt, hogy a forgalom ne a helységeken menjen keresztül. A kérésük jogos és érthető. Éppen ezért erre a problémára is keressük a megoldást. Úgy, ahogy a városokat elkerülő körgyűrűk prioritást jelentettek, jelentenek a szállításügyi minisztérium számára, úgy a településeket kikerülő terelőurak kérdését is napirendre kell tennünk. Mivel az útrehabilitációs projekt VI. szakasza nem tartalmazza a terelőurak építését, újabb forrásokat kell találnunk a kérdés megoldásra.” – fejtette ki Tánczos Barna.

A következő útszakaszok kerülnek felújításra: Arad-Nagyvárad (DN 79/E671): 104.24 km, Nagyvárad-Szatmár (DN 19/E671) : 118.47 km, Sárköz-Halmi (DN 1C/E81, E58): 16.46 km, Dés-Nagybánya (DN 1C/E58): 86.44 km, Szatmár-Nagybánya (DN 1C, DN 19/1C): 60.70 km, Nagybánya-Máramarossziget (DN 18): 58.71 km, Máramarosziget- Majszin (DN 18): 65.36 km, Majszin-Iacobeni (DN 18): 84.94 km, Zilah-Hosszúrév (DN 1H) : 53.64 km, Szászrégen-Szeretfalva (DN 15A/E578): 46.60 km, Marosvásárhely-Szászrégen (DN 15): 24.92 km, Szászrégen-Maroshévíz (DN 15/E578): 60.84 km, Maroshévíz-Kökös (DN 12/E578): 155.19, Krasznatelep-Iaşi (DN 24): 83.46 km, Nagyszeben-Medgyes (DN 14): 47.50 km, Medgyes-Segesvár (DN 14) : 31.9 km. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS