2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elnöki nyilatkozatban fogja elítélni a Molotov-Ribbentrop paktumot Băsescu

2007. december 21. 17:41, utolsó frissítés: 17:41

A parlament előtt, ünnepélyes nyilatkozatban fogja elítélni Traian Băsescu államfő az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktumot, úgy, ahogyan a Tismăneanu-bizottság jelentése alapján a
kommunista diktatúrával tette. Ezt maga az államfő jelentette be a közszolgálati rádiónak adott évértékelő interjújában.

Mindezt annak kapcsán nyilatkozta Băsescu, hogy az utóbbi hetekben egyre feszültebbé vált Bukarest és Chişinău (Kisinyov) viszonya. Az államfő szerint Romániának nem Moldova Köztársasággal, Voronyin elnökkel vagy a Kommunista Párttal vannak céljai, hanem a szomszédos országban élő 4,5 millió románnal.

Az államfő kijelentette, számos európai politikus érti, hogy a két ország polgárai egy olyan paktum miatt élnek egymástől elválasztva, melynek "semmi köze a mai realitásokhoz".

A német-szovjet megnemtámadási szerződés, a Molotov-Ribbentrop paktum nyilvános része egymás kölcsönös tiszteletben tartásának és meg nem támadásának szándéka mellett rögzítette, hogy amennyiben valamelyik fél harmadik féllel háborúba lép, a másik fél semleges marad.

A felek titkos záradékban rögzítették a szerződők között Európa északkeleti és déli részeinek érdekszférák szerinti felosztását. A német fél lemondott, pontosabban nem tartott igényt Besszarábiára, vagyis a jelenlegi Moldova Köztársaság területére. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS