2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tehermentesítenék a hazai tanulókat?

2007. december 22. 11:59, utolsó frissítés: 12:17

Megtiltották a bukaresti tanároknak, hogy házi feladatot adjanak a diákoknak a szombaton kezdődő téli vakáció idejére – ez csak egyike azoknak a konkrét intézkedéseknek, melyet a tanügyminisztérium rendelt el a diákok iskolai kötelezettségeiből származó terhek csökkentésére.

A határozatnak azonban egyelőre nem örülhet valamennyi diák, mert a román oktatási minisztérium irányítása alá tartozó bukaresti tanfelügyelőség döntése értelmében csak a fővárosi tanulók tölthetik majd szabadabban két hetes téli vakációjukat.

A döntést valószínű nem veszik zokon a főtanfelügyelő felettesei, ugyanis maga Cristian Adomniţei oktatási miniszter is szorgalmazza a diákok tehermentesítését.

Ennek szellemében dolgozták ki a héten közvitára bocsátott új közoktatási törvénytervezetet, amely 3-tól 18 évig teszi kötelezővé az oktatást. Ez az elképzelés egyebek mellett az óraszámcsökkentés célját szolgálja.

A miniszter élesen bírálta, hogy a diákoknak naponta hat-hét órát kell tölteniük az iskolában, majd utána több órán át a házi feladatok megoldásával kell megbirkózniuk. Elfogadhatatlan szerinte, hogy a tinédzsereknek többet kell dolgozniuk, mint a napi nyolc órás munkaprogramhoz szokott felnőttek többségének.

A minisztérium a tanterveket szeretné szellősebbé tenni úgy, hogy a diákok átlag napi öt órát tanuljanak az iskolában. Annak ellenére, hogy házi feladatokat nem szüntetnék meg, elvárás, hogy az iskolai órák alatt a diák alaposan megértse a megoldásuk lényegét, hogy otthon kevés erőfeszítéssel és rövid idő alatt legyen túl rajtuk sikerrel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS