2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

6,8 milliárd dollárt küldtek haza idén a romániai vendégmunkások

2007. december 27. 19:07, utolsó frissítés: 19:38

6,8 milliárd dollárt küldtek haza idén a külföldön dolgozó román állampolgárok, ennél többet hazautalni csak kilenc másik állam polgárainak sikerült - derült ki a Világbank statisztikájából.

A listavezető India, a második helyezett Kína lett, az ázsiai országokba 27, illetve 25,7 milliárd dollárt küldtek az emigránsok, a harmadik helyen álló Mexikóba pedig 25-öt.

E három országba küldött pénz egyharmadát teszi ki annak az összegnek, amelyet világszerte a külföldön dolgozók hazájukba utaltak át.

Mexikót a Fülöp-szigetek, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Németország és Nagy Britannia követi, az utóbbi két országba 7-7 milliárd dollár érkezett idén.

Azok az országok, amelyekben amúgy is viszonylag magasak a fizetések - mint például Franciaország, Németország vagy Spanyolország - azért kerültek a listára, mert az innen elszármazottak külföldön tetemes fizetésekben részesülnek, amelyből nagy összeget képesek hazaküldeni - mutat rá a Világbank statisztikája.

A Világbank szerint a hazaküldött összegek messze meghaladják ezeket az adatokat, hiszen a felmérés csak a bejelentett pénzekről készülhetett.

Bár tetemes összegnek tűnik, az első tíz ország bruttó össztermékének alig a 0,5 százalékát teszi ki a külföldön dolgozók által hazautalt pénz. (money channel)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS