2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dan Stanescu a romák új királya

2007. december 27. 20:04, utolsó frissítés: 20:04

Több száz roma búcsúzott csütörtökön a "cigányok nemzetközi királyától", Ilie Badea Stanescutól, és vett részt utódja, Dan koronázásán. A magát önhatalmúlag nemzetközi cigánykirálynak kiáltó Stanescu hétfőn hunyt el Costestiben.

Dan Stanescu - "éljen a király!" kiáltások közepette - saját maga illesztette a fejére az egyik "alattvalója" által vörös bársony párnán feléje nyújtott aranykoronát, amely néhai atyja fejét ékesítette. A ceremóniát a Realitatea TV élőben közvetítette.

"Be szeretném fejezni, amit atyám elkezdett" - mondta az ifjú "király", a "palota" udvarában összegyűlt gyászolók előtt, de további részletekre nem tért ki.

Ilie Baea Stanescu, aki 55 éves korában szívrohamban hunyt el, 2003-ban kiáltotta ki magát "a cigányok nemzetközi királyának" egy ortodox pap által bemutatott, sok vitát kiváltó szertartás keretében.

Az egyház patriárkátusa később bírálta a pópák részvételét a Curtea de Arges-i kolostorban tartott szertartáson. Ebben a kolostorban koronázták és temették el Románia több királyát.

A hivatalos adatok szerint 536 ezer, de vezetőik szerint 1,5-2 millióra becsült lélekszámú romániai cigányságnak van egy másik, önmagát kikiáltó királya, Florin Cioaba, sőt Iulian Radulescu személyében császára is. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS