2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
-3°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kvórumhiány miatt nem szavaztak tegnap a választási törvény alkotmányellenes cikkelyeiről

2008. január 31. 14:40, utolsó frissítés: 14:40

A szavazáshoz szükséges létszámhiány miatt a szenátus és képviselőház jogi bizottságai tegnap elhalasztották a egyéni kerületes választási rendszer alkotmányellenes cikkelyeiről való szavazást. A szavazást várhatóan jövő héten megismétlik.

Az alkotmánybíróság (CC) a tervezet két cikkelyét nyilvánította alkotmányellenesnek. Az egyiket amiatt kifogásolta a taláros testület, hogy a pártok országos jelöltlistát állíthattak volna anélkül, hogy arról az állampolgárok szavazhattak volna.

Az alkotmányellenesség kiküszöbölésére a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tegnap az országos lista végleges eltörlését, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig annak helyettesítését javasolta egy megyei listával – számolt be lapunknak a jogi bizottságban folytatott vitáról Márton Árpád, az RMDSZ bizottsági tagja. A frakcióvezető elmondta, az RMDSZ nevében módosító javaslatot terjesztett be a törvénytervezetre, melyben azt javasolta, a választópolgárok szavazhassanak egyéni jelöltekre és országos listára is.

A törvénymódosító javaslatokról jövő héten szavaznak a parlament jogi bizottságaiban, egyelőre azonban nem körvonalazódik megegyezés a pártok között – jegyezte meg Márton Árpád. A Nagy-Románia Párt (PRM) bizottsági tagjai például az egyéni választókerületek semmilyen formáját nem támogatják. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS