2018. október 24. szerdaSalamon
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CNSAS-ügy: az alkotmánybírák átvilágítása következett volna?

2008. február 01. 12:57, utolsó frissítés: 12:57

Az alkotmánybírákat vizsgálta volna át a következőkben a Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottság (CNSAS) – nyilatkozta tegnap Ticu Dumitrescu, akinek nevéhez fűződik az átvilágító testületet létrehozó törvény megalkotása. Szerinte saját pozícióját próbálta védeni az alkotmánybíróság döntésével, miszerint a CNSAS működésére, tagjainak kinevezésére és visszahívására vonatkozó cikkelyek alkotmányellenesek.

A bírák 90 százaléka jelenleg a PSD-hez kötődik – hangsúlyozta Ticu. Szerinte a két intézmény között egyértelműen érdekellentét húzódik.

“A döntés mögött PSD áll, kismértékben a PRM, és az egész társaság, amely nem akarja, hogy kiderüljön az igazság” – nyilatkozta Ticu a döntés nyomán. Megjegyezte: a döntésnek nemzetközi visszhangja lesz, a CNSAS pedig mindaddig folytatja tevékenységét, míg fel nem számolják.

Az alkotmánybíróság január 31-én, tegnap Dan Voiculescu konzervatív politikus és üzletember keresetére megállapította, a CNSAS működésének jogalapot biztosító 187/1999-es törvény néhány cikkelye alkotmányellenes. (realitatea.net)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS