2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A BBTE-ről és a kisebbségi törvényről tárgyalt az EBESZ-főbiztos Markóval

2008. február 13. 16:50, utolsó frissítés: 16:50

Markó Béla RMDSZ-elnökkel találkozott ma Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, aki mandátuma során első alkalommal tárgyalt személyesen az RMDSZ-elnökkel – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

Nem valamiféle kirakatlátogatásról van szó, hiszen a főbiztos tegnap Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) helyzetéről tájékozódott – értékelte Markó a Vollebaekkal folytatott megbeszélést. A beszélgetés során világossá vált, hogy a kisebbségügyi biztos konkrét problémákra kíván megoldásokat keresni – mondta –, hozzátéve:


részletesen áttárgyalták a BBTE helyzetét,

illetve azt, hogy a romániai magyarok szempontjából milyen gondok merülnek fel. Szerinte ami jelenleg az egyetemen zajlik, hűen tükrözi a romániai társadalmi viszonyokat. Hangsúlyozta: a magyar nyelvű oktatásban nincs döntési jogkörük a magyar oktatóknak olyan komoly kérdésekben, mint például a költségvetés.

„Ugyan jelentős számban tanulnak magyarul a kolozsvári egyetemen, és vannak magyar oktatók, de nem alakult ki az a döntési önállóság, amely nélkül a magyar oktatás nem lehet teljes. Nemcsak arról van szó, hogy nincsenek magyar feliratok, hanem arról is, hogy


nincsenek önálló tanszékek és karok,


amelyek egy közös intézményen belül biztosítanák a döntési jogokat a magyar oktatóknak” – mutatott rá Markó.

Markó beszámolójában megjegyezte, egyéni jogok viszonylatában jelentős eredményeket sikerült elérni, és a magyar karok rendezésének ügyében is történtek előrelépések, de a kollektív jogok kivívása komolyan megtorpant.

A tárgyaláson a felek érintették a kisebbségi törvény ügyét – az RMDSZ-elnök a főbiztosnak beszámolt a kisebbségi törvénytervezet elfogadását akadályoztató tényezőkről.

Vollebaek felajánlotta segítségét

annak érdekében, hogy a törvényt még egyszer alaposan áttárgyalják a román politikusokkal. Bár maga a főbiztos is szkeptikusnak mutatkozott abban a tekintetben, hogy a választások előtt sikerülhet elfogadtatni a törvénytervezet, jelezte: mihamarabb el kell kezdeni a konzultációt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS