2018. október 19. péntekNándor
11°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Természetvédelemről tárgyalt Korodi a közbirtokosságokkal Baróton

2008. február 16. 17:28, utolsó frissítés: 17:39

A Milyen Székelyföldet akarunk? konzultációsorozat keretében erdővidéki közbirtokosságokkal találkozott február 16-án Baróton Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. A találkozó után kiadott közlemény szerint a miniszter a Natura 2000 európai hálózatról beszélt, amelybe belefoglalnak minden olyan területet, amely természetvédelem vagy biodiverzitás szempontjából fontos lehet.

A jelenlevő közbirtokosságok kérdéseire válaszolva elmondta: a Natura 2000 hálózatba foglalt területek listáját 99%-ban véglegesítették. Románia összterületének tizenhét százaléka tartozik a természeti környezet megóvását célzó hálózatba. A miniszter megnyugtatta a jelenlévőket, ha egy terület bekerült ebbe a hálózatba, az nem jelenti azt, hogy megszűnik minden eddigi gazdálkodási forma.

A Natura 2000 egyfajta garancia arra, hogy ésszerű erdőgazdálkodást folytatunk, hogy a mezőgazdasági termékek előállításával nem veszélyeztetjük a természeti környezetet. Lehet, hogy megterhelést jelent megszokni ezekben az övezetekben a gazdálkodást, de az innen származó termékek, szolgáltatások sokkal értékesebbek – pontosított Korodi.

A fent említett területek menedzsment-terveire vonatkozóan a környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: olyan fajta menedzsmentre kell összpontosítani, amely révén úgy őrizzük meg a természetvédelmi területek épségét, hogy közben jövedelmet termelünk.

Szó esett a közbirtokosságok által befizetendő környezetvédelmi illetékről is. Ezzel kapcsolatosan az a döntés született, hogy miután egyeztetnek az illetékes szakminisztériumokkal, Antal Árpád és Tamás Sándor RMDSZ-es képviselők benyújtanak egy törvénymódosító-javaslatot, amelynek értelmében a jövőben nem a tulajdonosok, hanem a kitermelők kellene befizessék a fent említett illetéket. Korodi Attila támogatná ezt a módosítást. (sajtóközlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS