2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sógor EU-s alapokból hívna Kolozsvárra vajdasági és kárpátaljai diákokat

2008. február 18. 09:53, utolsó frissítés: 09:53

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő hétvégén Kolozsváron felkereste a két, magyar nyelven oktató egyetem vezetőit. Tonk Márton, a Sapientia–Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának dékánja az EP-képviselő támogatását kérte ahhoz, hogy az európai tanulmányok szakon tanuló diákok brüsszeli tanulmányúton ismerkedhessenek meg az Európai Parlament munkájával.

Sógor Magyari Tivadarral, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem magyar rektorhelyettesével megegyezett abban, hogy a jövőben kölcsönösen tájékoztatják egymást olyan ügyekben, amelyek a BBTE-n folyó magyar nyelvű oktatással kapcsolatos politikai, oktatáspolitikai törekvéseket illetik.

Sógor Csaba ismertette a két magyar egyetemi vezetővel azt a módosító indítványt is, amelyet a múlt héten nyújtott be az Európai Parlament Foglalkoztatás és Szociális Ügyek Bizottságában. Az ERASMUS MUNDUS programot módosító javaslatok értelmében – amelyről várhatóan szeptemberben szavaz a strasbourgi plénum – lehetővé válna, hogy az uniós és Unión kívüli országok közötti oktatási csereprogramba hangsúlyosabban kapcsolódjanak be a szegényebb régiók, illetve az újonnan csatlakozott országok egyetemei, diákjai.

„A csereprogramokban és a mobilitás alapjául szolgáló partnerségekben résztvevők földrajzi megoszlását szeretném javítani. Egészen konkrétan, módosító javaslatom elfogadása esetén lehetővé válna, hogy EU-s alapokból tudjuk finanszírozni egy kárpátaljai vagy vajdasági magyar diák posztgraduális tanulmányait a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen, a Sapientia–Erdélyi Magyar Tudományegyetemen vagy a Partium Keresztény Egyetemen” – fejtette ki Sógor Csaba. (sajtóközlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS