2018. június 21. csütörtökAlajos
18°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közvitára bocsátják Románia fenntartható fejlődési stratégiáját

2008. március 20. 16:25, utolsó frissítés: 17:49

A Román Akadémián mutatta be ma Korodi Attila Románia fenntartható fejlődési stratégiájának első változatát. A környezetvédelmi miniszter felszólalásában kiemelte, fenntartható fejlődés szempontjából nem túl rózsás a helyzet Romániában: a fölgáz fele, illetve a kőolaj 60 százaléka importból származik, 5-6 éven belül az ország urántartalékai is elfogynak.

“Mindemellett azokat a forrásokat sem használjuk megfelelőképpen, amelyekben bővelkedünk” – szögezte le a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a 2001-2005 közötti időszakban 40 százalékkal nőtt az ipari tevékenység, de ez 46 százalékkal több forrást igényel, tehát valójában veszteségesen működik. A humán erőforrások sincsenek maximálisan kihasználva, jelenleg Romániában háromszor kisebb a kutatók száma, mint az Európai Unió többi tagállamában

Korodi részletesen kitért a fenntartható fejlődési stratégia jelenlegi formájára. Elmondta, ez egy nyersanyag, amely tele van adatokkal, információkkal, amelyek a gazdaság, illetve a társadalom kulcsterületeire vonatkoznak, és melyet ezennel közvitára bocsát.

Jövő héten az ország 8 régiójában kezdődnek el viták, amelyek jelentősek, hiszen a stratégia kulcselemei a helyi közösségek, illetve a helyi közösségek szükségletei. “Maga a közösség kell eldöntse, melyik az a tényező a saját kis régiójában, amelyet szeretne fenntarthatóan fejleszteni. A központi szervek feladata, hogy ezekre közös nevezőt találjanak” - mondta a miniszter.

Elhangzott még, hogy emellett a környezetvédelmi tárca alkalmazni fogja az Európai Unió fenntartható fejlődési stratégiáját is. Jelenleg a minisztérium egy olyan jogszabályon dolgozik, amelynek értelmében 2009-től minden közintézményt köteleznének arra, hogy kizárólag ökologikus villanyégőket használjanak. Ugyancsak 2009-től szeretnénk bevezetni, hogy a beszerzett számítástechnikai felszerelés, illetve fénymásolópapír 15 százaléka ökologikus legyen.

“Jelenleg a zöld közbeszerzés gyakorlatilag nem is létezik. Ezen szeretnénk változtatni, hiszen Romániában megközelítőleg 14 ezer közhatóság vásárol különböző eszközöket” - mondta Korodi. (hírszerk./sajtóközlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS