2018. július 22. vasárnapMagdolna
20°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu-ígéret: Románia növelni fogja Afganisztánban állomásozó haderejének létszámát

2008. március 28. 16:16, utolsó frissítés: 16:16

A NATO történetében a bukaresti lesz a legnagyobb léptékű csúcstalálkozó, amelyen a szövetségnek ki kell alakítania stratégiáját Afganisztán kérdésében, s remélhetőleg Horvátországot, Macedóniát és Albániát meghívják a szervezetbe – egyebek között erről beszélt csütörtökön Bukarestben Traian Băsescu a külföldi sajtó képviselőivel.

Az államfő különösen fontosnak nevezte, hogy a NATO vegye figyelembe a Nyugat-Balkán és a Fekete-tenger térségének szempontjait. Románia úgy tekint Oroszországra, mint a NATO kulcsfontosságú partnerére a térség stabilitásának a szavatolásában – mondta. Reményét fejezte ki, hogy egyezség születik Athén és Szkopje között, amely biztosítja majd Macedónia akadálytalan felvételét.

Băsescu szerint a NATO-nak stratégiai távlatokban kellene gondolkodnia Afganisztánnal kapcsolatosan, vagyis tervei ne merüljenek ki a katonai erő növelésében, az országot ne puszta hadszíntérnek tekintsék, hanem biztosítsák annak társadalmi-gazdasági fejlődését is.

Románia 500 főről 780 főre tervezi emelni az Afganisztánban állomásozó kontingensét, ezeket az ország déli részébe irányítaná át. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS