2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ecksteint elkeserítette, Olteanut felháborította az alkotmánybíróság döntése ANI-ügyben

2008. április 18. 13:06, utolsó frissítés: 13:06

Keserű hangnemben értékelte április 17-i kolozsvári sajtótájékoztatóján Eckstein-Kovács Péter az alkotmánybíróság (CCR) Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) hatáskörével kapcsolatos döntését. “Az alkotmánybíróság ezzel a döntéssel azoknak a politikusoknak játszik a kezére, akiknek érdekükben áll meggyengíteni a feddhetetlenségi ügynökség vagyonvizsgálati kompetenciáit – figyelmeztetett a szenátor.

Eckstein figyelmeztetett: az ANI hatásköre nem a vagyonelkobozás; az intézménynek az a feladata, hogy megállapítsa a tisztségviselők vagyonának eredetét de


a mostani döntés megnehezíti a vagyonvizsgálati eljárásokat.

A jogász-politikus szerint, ha az alkotmánybíróság döntését a politikai osztály úgy értelmezi, hogy az a vagyonrész, melyről megállapítják, hogy törvénytelenül szerzett, nem elkobozható, a továbbiakban nincs miért kommentálni az ANI szerepét.

A képviselőház elnöke Bogdan Olteanu egyenesen felháborítónak nevezte, hogy a Liberális-Demokrata Párt alkotmányossági kifogást emelt a vagyonbevallásról szóló törvény módosításával szemben, mely nyomán a jogszabályba bekerült volna az az előírás, hogy az ANI-vizsgálat nyomán


a tisztségviselők nem igazolható vagyonrésze is elkobozható legyen.

Az alkotmánybíróság szerdán a PD-L alkotmánybírósági kifogásával kapcsolatban kimondta, a nem igazolható, vagy indokolatlanul szerzett vagyonrészek elkobzása ellenkezne az alaptörvénnyel.

A képviselőház április 11-én fogadta el azt az igazságszolgáltatási reform szempontjából kulcsfontosságúnak tartott jogszabályt, amely módosítja az említett személyek vagyonbevallását szabályozó 1996-os törvényt. A szavazás után a PD-L 71 parlamenti képviselője alkotmányossági kifogást emelt a jogszabály ellen, nehezményezve, hogy a módosítást tartalmazó törvény által bevezetett "igazolatlan eredetű vagyon" kifejezés ellentmond az alaptörvénynek, amely kizárólag a törvénytelen módon szerzett vagyonról rendelkezik. (hírszerk./mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS