2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendőrök jelenlétében bántalmaztak csíki fiatalokat?

2002. szeptember 18. 15:25, utolsó frissítés: 2002. október 12. 20:55

Nem tettek feljelentést és orvosi látleletért sem folyamodtak azok a csíkszeredai fiatalok, akiket a múlt héten civil ruhás, románul beszélő személyek bántalmaztak Csíkszereda főterén a rendőrök szeme láttára. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) bántalmazott tagjai Borboly Csabát, a Csík Területi Ifjúsági Tanács (CSTIT) elnökét kérték fel az eset hivatalos szervekhez való közvetítésre. Borboly hangsúlyozta, azért van szükség közvetítésre, mert a négy fiatal, köztük a HVIM helyi elnöke még fiatalkorú, iskolába jár, és nem akarta kitenni magát és környezetét az ilyen ügyekkel járó fokozott nyilvánosságnak.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke az eset kapcsán elmondta: megkapta a hozzá intézett levelet, de egyelőre nem tud nyilatkozni az ügyben, mert még nincsenek információi a történtekről. Ráduly Róbert Kálmán, az RMDSZ csíkszeredai parlamenti képviselője úgy nyilatkozott, eddig nem volt tudomásuk arról, hogy ez a Magyarországon bejegyzett szervezet kiterjesztette tevékenységét Csíkszeredára is. Márton Árpád, az RMDSZ jogi kérdésekkel foglalkozó parlamenti képviselője elmondta, a román törvények nem tiltják, hogy román állampolgárok külföldi szervezetek tagjai legyenek. A törvény azonban szigorúan tiltja, hogy külföldi szervezetek politikai tevékenységet folytassanak Románia területén, ott tagokat toborozzanak vagy helyi szervezeteket hozzanak létre.

A HVIM önmagát "modern és nemzetközi revizionista szervezetként" határozza meg, s nem rejti véka alá, hogy a trianoni békeszerződést a "nemzetközi demokrácia szégyenfoltjának" tartja. (mno)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS