2019. június 21. péntekAlajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Veszélyben a hazai delfinállomány

2008. május 15. 15:14, utolsó frissítés: 15:14

Alig 70 év alatt ezerszeresével csökkent a Fekete-tengerben élő delfinek száma; az egykori 2 milliós állományból mára pár száz ezer maradt – tájékoztat az Erdély FM.

A delfinállomány drasztikus csökkenésének több oka van, 1983-ig például gátlástalanul vadászták őket, és tovább csökken a tengeri emlősök száma a természeti csapások, valamint a tengerpart és a víz szennyezettsége miatt.

A zajos vízi járművek, a tengeralattjárók radarhangja és a katonai hadgyakorlatok miatt a delfinek tájékozódási képessége gyengült. Pusztulásukat egyrészt az okozza, hogy élelemkeresés reményében, vagy kíváncsi természetüknél fogva megközelítik a partot, sekély vízben pedig megfeneklenek és megfulladnak. Megfulladnak emellett a tengerbe hajigált és halászok által hanyagságból hátrahagyott műanyag tárgyaktól is.

Egy konstancai székhelyű fauna-védő egyesület legutóbb egy Mamaia partjainál fellelt delfintetemről közölt riportot. A fiatal delfin testén éles tárgy okozta sebek éktelenkedtek, az állat vélhetően drótháló fogságába került, és megpróbált kitörni. (erdély fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS