2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miniszteri ellenintézkedésre várnak Hargita megyében a medveszaporulat miatt

2008. augusztus 18. 12:37, utolsó frissítés: 12:37

A medve kilövésére vonatkozó keret módosítását, kibővítését szeretnék elérni a Hargita megyei szakhatóságok, erről tanácskoztak tegnap, és ezt kérik Constantin Strujan prefektuson keresztül a szakminisztériumtól.

Ugyanis a székely megyében igencsak elszaporodtak a medvék: a Hargita megyei erdőkben mintegy ezer példány él, bár az optimális az lenne, ha számuk nem haladná meg a négyszázat. A panasszal élő hatóságok kifejtették, a medvék egyre gyakrabban merészkednek be a településekre, és egyre több kárt okoznak. Háziállatokat ölnek meg, termést tesznek tönkre, a gazdákat pedig senki sem kárpótolja.

Constantin Strujan szerint ami a nagyméretű medveállományt illeti, közvetlen veszély nem fenyegeti a lakosságot, de ha a helyzet nem változik, az eddig turistalátványosságnak számító medvékkel az észlelteknél súlyosabb „találkozásokra” lehet számítani. A prefektusnak ugyanakkor cáfolnia kellett a helybeliek azon megállapítását, miszerint a vadállomány szaporulatához hozzájárulna a Prahova völgyében garázdálkodó medvék Hargita megyébe történő áttelepítse.

A tanácskozás a helyzet orvoslásának reményében egy közös memorandum elkészítésének ötletével zárult, amelyben feltárnák a kialakult állapotokat a környezetvédelmi- és a mezőgazdasági szakminisztériumok számára. (csíki hírlap, hargita népe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS