2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Petíció a Bélesi és Tárnicai tavak hajóútvonallá nyilvánítása ellen

2008. szeptember 12. 12:39, utolsó frissítés: 12:39

Hajóútvonallá nyilvánította egy júliusi kormányhatározat a Kolozs megyei Bélesi és Tárnicai tavakat, amelyek amellett, hogy Kolozsvár ivóvízszükségletének egy részét biztosítják, a környék egyik kedvelt turisztikai célpontjának számítanak. Többek között ezzel is érvelnek annak az online petíciónak a szerzői, akik a 2008/665-ös határozat hatálytalanítását kérik.

A tavak hajóútvonallá való nyilvánítása ellen szóló fontos érv az is, hogy a Bélesi tó a Nyugati Szigethegység Természetvédelmi Park része, ennek szabályzata pedig eleve kizárja a terület bármilyen módon történő szennyezését. A petícióban emellett az is szerepel, hogy a tavak megnövekvő hajóforgalma veszélyt jelent azok élővilágára, illetve a kisebb csónakokkal közlekedő horgászokra és a számos fürdőzőre is.

A szerzők, akik egyébként nem hozták nyilvánosságra kilétüket, kérik a határozat hatálytalanítását, illetve a motorcsónakos közlekedés betiltását a tavakon, valamint bírságok kiszabását a tilalom megszegőinek. A petíciót eddig háromszázan írták alá. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS